Op je lijn letten? Wetenschappers vinden eenvoudig trucje

Zout en suiker, het blijven kwelduivels voor wie op z’n ­gezondheid let. Maar Chinees onderzoek heeft de sleutel ­gevonden tot een gezonder dieet: pikant eten. Dat zou je helpen om minder producten met zout en suiker naar binnen te werken én een positief effect hebben op je gezondheid in het algemeen.

dvg

Via hersenscans toonden ­onderzoekers aan dat onze ­hersenen op dezelfde manier reageren bij zout en pikant eten. Zo kan pikant eten onze drang naar zoute producten helpen af te remmen.

De proefkonijnen aten per dag liefst 2,5 gram minder zout en hadden een lagere bloeddruk. “We denken dat pikant eten ons brein kan ‘foppen’ als we zout eten proeven. We proeven namelijk evenveel zout, zelfs als we er eigenlijk minder van eten“, zegt Zhiming Zhu, professor endocrinologie en auteur van de studie.

Voor suiker is het bewijs minder eenduidig: volgens eerder onderzoek zou de zin in suiker afnemen door bijvoorbeeld cayennepeper, al bleken sommige testpersonen dan wel sneller naar snacks met veel vet te grijpen. Vooral wie niet gewoon is om regelmatig pepers te eten, bleek gemiddeld 70 kcal per maaltijd minder te consumeren wanneer er een halve koffielepel gesnipperde rode peper aan hun maaltijd werd toegevoegd.

.

Aangeboden door onze partners