Oppermachtige Kenny De Ketele en Moreno De Pauw winnen Zesdaagse van Gent met historisch record

Foto: Marc Van Hecke

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw hebben in ’t Kuipke voor het eerst als duo de zesdaagse van Gent gewonnen. Met grote overmacht bovendien. Het Belgische koppel ging als leider de slotdag in en pakten de eindzege met liefst twee winstrondes voorsprong. In de absolute slotfase zetten de twee nog de kroon op het werk met een ultieme versnelling. De Franse wereldkampioenen ploegkoers Kneisky-Thomas moesten tevreden zijn met de tweede plek, de Nederlanders Stroetinga-Havik werden derde. Voor De Ketele is het na 2014 en 2011 de derde keer dat hij de zesdaagse op zijn palmares schrijft.

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw schreven deze week geschiedenis in ‘t Kuipke. Ze knikkerden de baanrecords over de 500m en de baanronde van de tabellen, maar er is meer. Nooit eerder stond een team zes dagen op rij aan de leiding. Winnen met twee ronden voorsprong, twee duo’s deden het hen voor, is ook al niet alledaags. Zaterdagavond werd er op het scherp van de snee gebikkeld. De Ketele-De Pauw en Kneisky-Thomas vochten een hoogstaand steekspel uit. Ketelke en Pauwke gaven geen krimp. De rivaliteit tussen de topteams zorgde er voor dat de youngsters Lindsay De Vylder en Robbe Ghys en de Nederlanders Yoeri Havik en Wim Stroetinga bijna geruisloos oprukten naar de nulronde. Net voor de afsluitende ploegkoers versierde De Ketele-De Pauw nog een bonusronde.

Voor Kenny De Ketele is het de derde overwinning in ‘t Kuipke, Moreno De Pauw maakte voor het eerst het zegegebaar. “Iedere overwinning is speciaal en heeft een ander verhaal. Deze koester ik omdat het met mijn maat Moreno is. Winnen met Jasper De Buyst (2014), die toen nog piepjong was, was ook uitzonderlijk en uiteraard ligt ook de zege met Robert Bartko (2011) me na aan het hart”, vertelde een oeverloos gelukkige De Ketele.

“Na de val in Izegem was er veel onzekerheid, maar ik geraakte tijdig op toerental. In deze zesdaagse viel alles in de juiste plooi. Het totaalpakket was af. Vooraf hadden we drie doelstellingen: de beide baanrecords en winnen. Slaag je er in om dat te realiseren, dan zorgt dat voor een ongelooflijk goed gevoel. Winnen in ‘t Kuipke went niet. We maken er een jaarlijkse traditie van.”

“Geen tranen, maar het was wel kantje-boordje”, knipoogde De Pauw. “Deze week was een langgerekt kippenvelmoment. Op dag drie had ik het even moeilijk. Na e 500m verzuurden de benen compleet. In de ploegkoers hapte ik naar adem, maar de schade bleef beperkt. Voor de piste leef ik. Of ik het ook op de weg zou kunnen waarmaken, houdt mij niet bezig. De piste is mijn ding. Tien jaar geleden kwam ik kijken in ‘t Kuipke. Toen was meerijden een droom, nu is winnen een realiteit.”

Kneisky-Thomas eindigden net als Havik-Stroetinga en De Vylder-Ghys, die net naast het podium tuimelden, op twee ronden.

Door fdg, jefi