Morrissey verdedigt Weinstein en Spacey: “Die slachtoffers lieten het gebeuren”

Bron © Der Spiegel, Spin

Zanger Morrissey heeft geen hoge pet op van de #meetoo-beweging, zo liet hij onlangs in een interview weten. Hij verdedigde zelfs Hollywoodproducent Harvey Weinstein en acteur Kevin Spacey, die beiden worden beschuldigd van seksueel misbruik.

Naar aanleiding van zijn nieuwe album gaf de Britse muzikant Morrissey onlangs een interview aan het Duitse Der Spiegel. Naast muziek werd er ook gesproken over zaken uit het nieuws, zoals Trump, de Brexit en de #metoo-beweging. Over dit laatste uitspraak deed de 58-jarige artiest opmerkelijke uitspraken.

Op de vraag of hij het nieuws over #metoo had gevolgd, antwoordde Morrissey: “Voor een deel wel, maar toen werd het een toneelstukje. Opeens is iedereen schuldig. Ieder die ooit tegen iemand heeft gezegd ‘Ik vind je leuk’ wordt plots beschuldigd van aanranding.”

Context

“Je moet deze zaken in de juiste context zien”, verklaart de Brit verder. “Als ik niet tegen iemand kan zeggen dat ik hem leuk vind, hoe komt hij daar dan ooit achter? Natuurlijk zijn er extreme gevallen: verkrachting is walgelijk en iedere fysieke aanval misselijkmakend. Maar we moeten het in relatieve termen zien. Anders is iedereen op deze planeet schuldig. Sommige mensen zijn sowieso heel ongemakkelijk als het op romantiek aankomt. Zij weten niet wat te doen waarna ze zich agressief gedragen.”

Weinstein

Morrissey stelt daarnaast dat de ophef rond Hollywood-producent Weinstein, die door tientallen actrices wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag als seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting, opgeklopt is. “Ze weten precies wat er gaat gebeuren en ze laten het toe”, zegt hij over de actrices. “Achteraf schamen ze zich of vinden ze het niet leuk. Dan draaien ze het om en zeggen: ‘Ik ben aangevallen, ik schrok ervan, ik werd in de kamer gesleurd. Maar als het hen een grootste carrière had opgeleverd, zou je hen er niet over horen”, klinkt het.

“Ik haat verkrachting. Ik haat aanvallen en seksuele situaties die iemand opgedrongen worden”, benadrukt hij nogmaals. “Maar als je naar de omstandigheden kijkt, zie je in veel gevallen dat het zogenoemde slachtoffer slechts teleurgesteld is.”

Bovendien kan het in de muziekwereld al eens voorkomen dat artiesten met minderjarigen het bed delen, aldus de zanger. “Als je naar de geschiedenis van de muziek en rock ‘n’ roll kijkt, zijn er genoeg artiesten die met hun groupies hebben geslapen.” Volgens Morrissey zaten daar ook minderjarigen tussen.”

Spacey

Ook Kevin Spacey, een ander prominent Hollywood-figuur, kwam aan bod in het gesprek. Volgens meerdere mannen heeft de acteur hen jaren geleden misbruikt. Ook deze zaak moet met een korrel zout genomen worden, vindt Morrissey. “Voor zover ik weet was hij in een slaapkamer met een 14-jarige. Kevin Spacey was 26 en de jongen 14 jaar, maar ik vraag me af waar zijn ouders waren.”

“Bovendien vraag je je af of die jongen niet wist wat er zou kunnen gebeuren”, vervolgt Morrissey. “Ik ben in ieder geval nooit in zulke situaties terechtgekomen in mijn jeugd. Nooit. Ik wist altijd wat er kon gebeuren. Als je in iemands slaapkamer bent, moet je je er bewust van zijn waar dat toe kan leiden. Daarom vind ik het een nogal ongeloofwaardig verhaal. Naar mijn idee wordt Spacey onterecht geviseerd.”

Door rrln
AANGERADEN