Rob Schoofs kent zijn straf na rode kaart tegen Charleroi, spelers KV Oostende moeten één speeldag brommen

De Geschillencommissie van de Belgische Voetbalbond kende een drukke namiddag. Onder meer Rob Schoofs, Junior Edmilson, KV Oostende en Antwerp kwamen er pleiten voor strafvermindering.

Rob Schoofs twee weken effectief geschorst ondanks “voorbeeldfunctie op de Belgische voetbalvelden”

KV Mechelen verdedigde vanmiddag zonder succes middenvelder Rob Schoofs, die een zware tackle deed op Charleroi-speler Dodi Lukebakio. De drie speeldagen schorsing die het Bondsparket gevraagd had (waarvan één met uitstel) werd door de Geschillencommissie gehandhaafd. Daarnaast kreeg Schoofs ook een boete opgelegd van 1.200 euro. Dat betekent dat Schoofs de wedstrijden tegen Antwerp en Racing Genk moet missen.

Omdat het voor de 23-jarige Schoofs nog maar zijn eerste rode kaart in het profvoetbal was, dacht KV Mechelen aanspraak te kunnen maken op strafvermindering. Sportief manager Herman Stijlemans hoopte zelfs op louter een voorwaardelijke sanctie. “Schoofs is een voorbeeld voor de spelers op de Belgische voetbalvelden. Hij heeft nooit eerder een rode kaart gepakt. De fase zelf werd door een professionele scheidsrechter beoordeeld als een gele kaart. Schoofs heeft dan de pech dat er een videoref aanwezig is”, stak Stijlemans van wal.

© Olivier Matthys

“Belangrijk is voor ons dat Lukebakio de match had kunnen volmaken. Zijn vervanging (vijf minuten na de tackle van Schoofs, nvdr.) was een puur tactische wissel. Dat bleek uit de persconferentie achteraf. In de pers wordt de fase enorm opgeklopt, maar zo erg was het toch allemaal niet? Zeker niet als je dat vergelijkt met andere fouten in België, waarbij spelers wel de tegenstrever willen raken. Schoofs had allerminst de intentie om Lukebakio te kwetsen en verliet het veld zonder discussie.”

Schoofs zelf dacht dat Lukebakio zijn controle had gemist. “De bal leek te ver van zijn fout te stuiten, waardoor ik dacht hem het leer te kunnen afsnoepen. Ik ging vol voor de bal, maar kwam te laat. Ik vond de rode kaart terecht en was zelf enorm verrast toen ik de beelden zag”, getuigde de middenvelder van KVM.

Capon en Vandendriessche één speeldag geschorst

KV Oostende vroeg en kreeg dinsdag een lichtere straf voor Brecht Capon. De vordering van twee speeldagen schorsing werd teruggebracht naar één effectief en één met uitstel. De straf voor Kevin Vandendriessche bleef dezelfde, ook hij is één speeldag effectief geschorst en krijgt één schorsingsdag met uitstel. Beide spelers krijgen ook een boete van 800 euro. Dat betekent dat Capon en Vandendriessche dus de wedstrijd tegen Eupen missen, komende zaterdag.

© Olivier Matthys

Brecht Capon moest na twintig minuten de doelpuntenloze wedstrijd tegen Standard al verlaten. De verdediger van de kustboys kwam met het been hoog ingevlogen op de knie van Paul-José Mpoku. Scheidsrechter Nicolas Laforge, die Sébastien Delferière in extremis verving, trok meteen de rode kaart. Het Bondsparket vorderde eerst drie speeldagen schorsing, waarvan één met uitstel, en een boete van 800 euro. Namens KVO vroeg advocaat Dimitri Dedecker de sanctie te beperken tot twee speeldagen schorsing, waarvan één effectief.

“Capon is in een profcarrière van tien jaar nog nooit geschorst geweest en kreeg slechts twee rode kaarten. We vinden de strafvordering te zwaar, omdat er geen brutaliteit aan te pas kwam. De voet komt op kniehoogte omdat de bal daar toevallig was, maar de trap was wel gecontroleerd. Op de beelden ziet het er gevaarlijker uit dan het was”, aldus Dedecker. Capon riep brute pech in. “Ik wil de fase niet minimaliseren, maar voor een faire speler als ik zou zo’n sanctie hard aankomen. Het is een tactisch automatisme dat ik de bal ingooi. Die wordt dan teruggespeeld, waarna ik de bal naar voren moet trappen. Mpoku zat er nu helaas tussen en dat levert een gevaarlijke situatie op”, zei de verdediger.

KV Oostende beëindigde de partij uiteindelijk zelfs met negen. Kevin Vandendriessche werd een kwartier voor het einde rechtstreeks uitgesloten, nadat hij de ontsnapte Dieumerci Ndongala met een tackle langs achteren en beide voeten vooruit had neergehaald. Daarvoor vroeg het Bondsparket een schorsing van twee wedstrijden, waarvan één met uitstel. “Ik probeer de bal met rechts weg te tackelen, maar Ndongola is sneller op de bal”, lichtte Vandendriessche zijn kant van het verhaal toe. “Het is geenszins een brutale tackle”, vulde meester Dedecker aan. “Hij raakt Ndongolo licht, waardoor die uit evenwicht wordt gebracht. Bovendien was hij niet eens de laatste verdediger.”

Edmilson één match met uitstel

Standard-speler Junior Edmilson kreeg één speeldag schorsing met uitstel na zijn rode kaart tegen KV Oostende. De flankaanvaller deelde een flinke duw uit aan Aleksandar Bjelica. Scheidsrechter Nicolas Laforge toonde hem meteen de rode kaart. De Geschillencommissie schroefde de vordering van één speeldag schorsing terug naar één speeldag met uitstel. Edmilson moet wel een boete van 400 euro betalen, maar is dus inzetbaar komend weekend.

Standard vond dat Edmilson Junior al voldoende gestraft was en pleitte voor de vrijspraak. “In tegenstelling tot wat Laforge in zijn rapport schreef, gaat het in de bewuste fase niet om een slag in het gezicht. Bjelica zei na de match dat het om een duw in de rug ging. De indicatieve tabel schrijft in dat geval voor dat de uitsluiting voldoende is. Edmilson kan de fysieke integriteit met een duwtje toch moeilijk in gevaar gebracht hebben”, zei de verdediging, aangevoerd door meester Gregory Ernes.

© Olivier Matthys

De Rouches wezen er bovendien op dat Edmilson door de rode kaart al meer dan een uur aan de kant zat en nooit eerder in zijn loopbaan een rode kaart kreeg. Edmilson zei zelf dat hij Bjelica niet in het gezicht had geduwd. “Ik ben helemaal geen gemene speler. Integendeel, ik incasseer veel tackles maar revancheer me nooit”, zei de flankaanvaller van Standard.

Antwerp krijgt boete na incidenten tegen Charleroi

Antwerp moet een disciplinaire boete van 2.000 euro betalen, nadat supporters van de Great Old in het competitieduel tegen Charleroi doelpuntenmaker Cristian Benavente hadden bekogeld met onder andere een lege rookbompot. Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beslist.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi (1-3) op 5 november werd Cristian Benavente na zijn tweede doelpunt bekogeld met bekers, muntstukken en aanstekers. De Peruviaanse aanvaller van de Carolo’s vierde zijn treffer voor het supportersvak van de Great Old en kreeg daarbij zelfs een leeg rookbomblik tegen het hoofd.

“Antwerp brengt geen pertinente argumenten aan die de verslagen van de scheidsrechter en de Match Delegate (Léon Schelings) in twijfel kunnen trekken omtrent dit ontoelaatbaar gedrag. Dat de spelers van Charleroi voor de ultra’s van Antwerp gingen juichen, was niet moedwillig noch provocerend”, oordeelde de Geschillencommissie. “Het gooien van voorwerpen op het terrein in de nabijheid van spelers en scheidsrechters is absoluut uit den boze, vooral wanneer dat de fysieke integriteit van betrokkenen in gevaar brengt.”

“De inbreuk wordt door Antwerp niet betwist. De talrijke inspanningen die de club onderneemt om dergelijke incidenten te vermijden zijn bewonderenswaardig, maar dat doet niets af aan de ten laste gelegde inbreuk.”

De Geschillencommissie bevestigt zo de vordering van het Bondsparket, dat op 9 november een boete van 2.000 euro had gevorderd. Antwerp kan beroep aantekenen tegen de beslissing.

Aangeboden door onze partners