TRIATLON - Chistophe De Keyser stapt over naar trainingsgroep in San Diego

“Tijd om een nieuwe stap te doen”

© rr

Om zijn olympische droom waar te maken, gooit Christrophe De Keyser het roer helemaal om. De 24-jarige atleet uit Terlanen-Overijse wil in 2018 deel uitmaken van de trainingsgroep rond Paolo Sousa in San Diego. “Het wordt nu of nooit”, zegt De Keyser.

WILLY GOOSSENS

“Al enkele jaren reis ik de wereld rond in de hoop ooit te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen”, vertelt De Keyser. “De voorbije jaren had ik het echt niet gemakkelijk om topsport en studies met elkaar te combineren. Nu ik eind januari mijn bachelordiploma in marketing ga halen, kan ik me eindelijk voor honderd procent focussen op de triatlonsport.”

“Om alsnog Tokio te kunnen halen, wil ik me graag professioneel laten omkaderen in het buitenland. In eigen land is het niet mogelijk een trainingsgroep te vinden met atleten die sterker zijn dan mezelf. Uiteindelijk viel mijn oog op de groep rond Paolo Sousa in Las Vegas, waarvan ook Claire Michel deel uitmaakt.”

De Keyser leerde de Portugese trainer enkele maanden geleden kennen tijdens het WK in Amsterdam.

“Ik heb er toen een echt sollicitatiegesprek gemaakt, waarin we heel wat ideeën konden uitwisselen. Voorwaarde om de overstap te maken was dat ik als een prof moest leven en me helemaal moest kunnen inzetten voor mijn sport. Ook mijn coach, die ik in al die jaren trouw gebleven ben, mijn ouders en vrienden vonden dat het tijd werd om een nieuwe stap te doen. De voorbije jaren boekte ik nog wel enige winst, maar de constante prestaties op hoog niveau bleven uit. Ik hoop dat deze nieuwe benadering bij een trainer, die met zijn atleten al heel wat belangrijke internationale successen boekte, me ook heel wat sterker zal maken.”

Natuurlijk brengt zo'n overstap ook heel wat kosten mee.

“Ik werd de voorbije jaren goed gesteund door de federatie, maar die kan natuurlijk geen budgetten vrijmaken voor het Amerikaanse project. Ik heb ook altijd kunnen rekenen op de steun van mijn ouders, mijn vrienden en mijn sponsors. Maar nu is er financieel veel meer nodig. Daarom ben ik met een crowdfundingproject gestart, dat zeer goed loopt. Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen op de website www.risingtrack.com. Als alles goed verloopt, dan trek ik in december voor een eerste keer naar Las Vegas voor een teststage. In januari kom ik terug om mijn eindwerk in te leveren, waarna de wagen dan helemaal aan het rollen zou moeten gaan. De overgang zal tijd en moeite kosten en hopelijk kan ik ook gespaard blijven van blessures. Ik weet dat mijn beste jaren nog moeten komen en er nog heel wat progressie mogelijk is.”

Nu in het nieuws