Operatie Epervier: interpol redt vijfhonderd slachtoffers uit klauwen van mensenhandelaars

© Photo News

Bij een grote politieactie in verschillende landen in West-Afrika werden meer dan 500 slachtoffers van mensenhandel gered. In de helft van de gevallen gaat het om minderjarigen. Veertig mensenhandelaars werden opgepakt. Dat heeft Interpol donderdag gemeld.

adm

Operatie Epervier vond gelijktijdig plaats in Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal, van 6 tot 10 november. De gearresteerde mensenhandelaars worden vervolgd wegens mensenhandel, dwangarbeid en kinderuitbuiting. “Ze worden ervan beschuldigd hun slachtoffers te hebben gedwongen tot activiteiten gaande van bedelarij tot prostitutie”, verklaart Interpol.

De operatie kaderde in het project Sahel, een initiatief dat door het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gefinancierd en strijdt tegen de georganiseerde misdaadnetwerken die bij de mensenhandel betrokken zijn. De coördinatie van de actie was in handen van Interpol.

“Behalve de arrestaties heeft de operatie ook geleid tot het openen van een aantal onderzoeken, die op hun beurt criminele activiteiten moeten opsporen”, aldus Yoro Traoré, een inspecteur van Interpol in Bamako.

De strijd tegen de mensenhandel focust zich de laatste jaren vooral op West-Afrikanen - het merendeel mensen zonder papieren - die via de Middellandse Zee Europa trachten te bereiken. Maar de misdaadnetwerken houden zich ook op het Afrikaanse continent zelf bezig met mensenhandel, en maken daarbij gebruik van de wijdverbreide armoede, de poreuze grenzen en het bestaan van een gemeenschappelijk paspoort binnen de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten.

Aangeboden door onze partners