Maggie De Block wil zwangere vrouwen langer laten werken

In de ene sector kan het al makkelijker dan de andere, maar Maggie De Block wil zwangere vrouwen overal zo lang mogelijk aan het werk houden. Foto: Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

Zwangere vrouwen moeten langer aan het werk kunnen blijven. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een sensibiliseringscampagne rond dat thema opgenomen in haar beleidsnota voor 2018. Nu vallen vrouwen al te vaak terug op een uitkering van het ziekenfonds wanneer hun beroep bepaalde risico’s zou inhouden. “Maar er zou ook een andere oplossing gezocht kunnen worden.”

De nieuwe campagne van minister De Block richt zich niet op het zwangerschapsverlof, maar wel op de zogeheten werkverwijdering. Wanneer je job bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt tijdens de zwangerschap, dan kan het zijn dat je al een hele tijd voor je bevalling verplicht thuis zit. Denk aan vrouwen die werken met bepaalde chemische producten, waar er besmettingsrisico is zoals in de zorgsector of vrouwen die zware spullen moeten tillen tijdens hun job. “Het is logisch en wettelijk geregeld dat zwangere vrouwen op hun werk niet blootgesteld moeten worden aan die risico’s”, zegt de woordvoerster van Maggie De Block, Audrey Dorigo. “Alleen is het belangrijk dat er eerst naar een andere oplossing gezocht wordt, in plaats van iemand zomaar te verplichten thuis te blijven.”

Grote verschillen

Tijdens die periode valt de vrouw in kwestie namelijk terug op een uitkering in plaats van het normale loon. Die kost veel geld aan de ziekteverzekering, maar ook aan de vrouwen zelf: ze verdienen namelijk maar 78 procent van hun gebruikelijke brutoloon. Anderzijds kan zo’n lange tijd thuis ook nefast zijn voor promotiekansen. “Een deel van de bedrijven zoekt nu al naar alternatieven. Maar op het terrein zien we soms grote verschillen tussen vergelijkbare werkgevers. In sommige ziekenhuizen wordt er bijvoorbeeld tijdelijk een andere functie gezocht voor een zwanger personeelslid, in andere moet ze meteen thuisblijven. Daarom is een sensibiliseringscampagne nodig”, besluit Audrey Dorigo.

Door Kim Clemens
AANGERADEN
Meest recent