Prins Harry: van controversieel partybeest tot geëngageerde bruidegom

Bron © Belga N

Foto: REUTERS

De rebelse reputatie en de negatieve krantenkoppen zijn verleden tijd. De Britse prins Harry (33) start zijn nieuwe leven. De jongeman komt van ver na enkele wilde uitschuivers, maar nu komt hij over als een sociaal geëngageerd en solide lid van de koninklijke familie. Straks zal de vroeger meest begeerde vrijgezel in het huwelijksbootje stappen met de ‘Suits’-actrice Meghan Markle. Dat heeft het Britse koningshuis maandag bevestigd.

Een schattig roodharig kindje. Henry van Wales werd op 15 september 1984 geboren als jongste zoon van kroonprins Charles en wijlen prinses Diana. Een zorgeloze jeugd werd nog voor zijn dertiende verjaardag bruut verstoord. Zijn mama kwam plots om het leven in een verschrikkelijk auto-ongeluk op 31 augustus 1997. De jonge prins was zijn moeder verloren en moest zijn rouw met de hele wereld delen. Een ingrijpende gebeurtenis, waar hij pas jaren later openhartig over zou kunnen praten in een televisiedocumentaire. Tot dan heeft het drama hem talrijke jaren getormenteerd.

Controversieel en begeerd

Prins Harry: van controversieel partybeest tot geëngageerde bruidegom
Foto: ISOPIX

In zijn jeugdjaren was Harry dan ook controversieel en veelbesproken. Een “party-prins”. De tabloids vonden het geweldig, want de roodharige liet zich vooral opmerken door drinkgelagen en vrouwengeschiedenissen. Zijn bekendste uitschuiver dateert van 2005: op een gekostumeerd bal verscheen hij met een armband waarop een hakenkruis stond. “Harry the Nazi”, titelde het boulevardblad The Sun meteen, met een storm van verontwaardiging als gevolg.

Dat niet alleen. De jongste zoon van Charles en Diana was jarenlang heel geliefd bij vrouwen. Zonder vriendin bestempelden Britse media hem maar al te graag als de meest begeerde vrijgezel. Zijn sportief uiterlijk en zijn rebelse imago komen hem ten goede. In tegenstelling tot zijn grotere broer William, want die kreeg geregeld de etiketten “saai” en “stijf” opgeplakt. Harry daarentegen laat geen gelegenheid schieten om achter een bal te rennen of gek te doen met kinderen.

Maar dat zijn relatiestatus zo veel aandacht kreeg, vond de prins verschrikkelijk. Hij maakte daar geen geheim van en deed geregeld zijn beklag. Volgens hem was het extra moeilijk voor hem om een partner te vinden omdat de pers zich op iedere vrouw stortte. Zo zou onder andere zijn relatie met de Britse actrice Cressida Bonas daardoor spaak zijn gelopen. Ook met Chelsy Davy sprong zijn relatie af. Het leek alsof hij geen vaste vriendin kon houden.

Prins Harry: van controversieel partybeest tot geëngageerde bruidegom
Foto: Photo News

Solide en sociaal

Maar de prins verloor zijn wilde haren en kwam steeds ernstiger voor de dag. Hij diende tien jaar in het leger en kreeg daar een opleiding tot helikopterpiloot. Twee keer ging hij op missie naar Afghanistan. Uiteindelijk sloot Harry zijn militaire dienst af, na tot de rang van kapitein te zijn gestegen en na zich in die periode ook voor liefdadigheid te hebben geëngageerd.

De media en het volk waren onder de indruk. Zijn inzet voor aan aids lijdende kinderen in Afrika of voor invalide veteranen werd enorm positief onthaald. Voor zijn Invictus Games ten bate van deze veteranen kon hij zelfs de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama, zijn vrouw Michelle en zijn grootmoeder, koningin Elizabeth II, ervan overtuigen mee te werken aan een Twitterduel dat op sociale media een virale hit werd.

Prins Harry: van controversieel partybeest tot geëngageerde bruidegom
Foto: AFP

Smoorverliefd

Lange tijd was hij zonder vrouw aan zijn zijde. Totdat hij anderhalf jaar geleden in juli 2016 dankzij gemeenschappelijke vrienden de gescheiden Amerikaanse actrice Meghan Markle leerde kennen. Na enkele weken van zware geruchten maakten zij hun relatie bekend. Een jaar later is er een officiële aankondiging gevolgd: Harry en Meghan Markle willen in het voorjaar trouwen.

In de lijn voor de troonopvolging neemt Harry de vijfde plaats in, na zijn vader prins Charles, zijn broer William en diens twee kinderen George en Charlotte.

Door mrra