Praatte de paus té subtiel over de vervolgde Rohingya?

Bron © The Guardian, Belga

Foto: EPA-EFE

Paus Franciscus is momenteel op bezoek in Myanmar, en er werd aangenomen dat de kerkelijke leider het bij zijn ontmoeting met leider Aung San Suu Kyi zou hebben over de Rohingya. Maar in zijn toespraak hintte hij enkel naar die vervolgde bevolkingsgroep, zonder ze bij naam te noemen. Met teleurstelling maar ook lof als resultaat.

De paus zei in zijn speech bij zijn ontmoeting met Aung San Suu Kyi dat het nodig was om “de rechten te respecteren van al wie dit land zijn thuis noemt”. “De toekomst van Myanmar moet vrede zijn, een vrede gebaseerd op respect voor de waardigheid en de rechten van elk lid van de maatschappij, respect voor elke etnische groep en haar identiteit. Religieuze verschillen mogen geen bron van verdeeldheid en wantrouwen zijn, maar moeten een kracht voor eenheid, vergeving, tolerantie en het bouwen van een natie zijn.”

Moslimminderheid

De Rohingya zijn een moslimminderheid die vooral in de noordwestelijke staat Rakhine leven. Sinds eind augustus is er een opflakkering van het conflict tussen de etnische minderheid en de boeddhistische meerderheid. Sindsdien zijn al meer dan 620.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties hebben de vervolging van de moslims door het leger al veroordeeld als “een schoolvoorbeeld van etnische zuivering”.

Praatte de paus té subtiel over de vervolgde Rohingya?
Foto: AFP

Er werd verwacht dat de paus het tijdens zijn eerste bezoek aan het land zou hebben over de vervolgde bevolkingsgroep. Maar adviseurs van de paus hadden hem gewaarschuwd om het woord ‘Rohingya’ te mijden, om geen diplomatiek incident te veroorzaken. Myanmar erkent de Rohingya niet als burgers of als leden van een etnische groep met hun eigen identiteit, en verwerpt de term ‘Rohingya’ en het gebruik ervan.

LEES OOK: Gaat Paus Franciscus zich uitspreken over de Rohingya?

Teleurstelling maar ook lof

Phil Robertson, topman van Human Rights Watch Asia, zei dat de paus een kans gemist had. “Rohingya zijn al zo veel dingen afgenomen. Hun naam zou daar niet een van mogen zijn.”

Ook Rohingya zelf reageerden teleurgesteld. Zo zei Mayyu Ali, die vluchtte naar Bangladesh, dat hij ontgoocheld was dat de paus niet directer sprak: “Hij moet zich blijven uitspreken voor de waarheid, zoals hij eerder wel deed. Vorig jaar had hij het over ‘onze Rohingya broeders en zusters’. En hij zei meer over ons lijden. Als hij zich niet uitspreekt over de vervolgde Rohingya tijdens zijn bezoek aan ons land, is het alsof hij een bijstander is van ons lijden.”

De EU-ambassadeur voor Myanmar, Kristian Schmidt, prees de speech dan weer. Volgens hem was het onnodig voor paus Franciscus om rechtstreeks over de crisis te praten. “Hij hoefde dat niet te doen. Het was overal in de speech geschreven, tussen de regels.”

Wat zei regeringsleider zelf?

Aan de zijde van paus Franciscus zei regeringsleider Aung San Suu Kyi dat zij zich engageert om “de rechten te beschermen, tolerantie te bevorderen en de veiligheid te verzekeren van alle” burgers van het Aziatische land.

“Het is onze taak voort te gaan met het uitbouwen van een staat gebaseerd op wetten en instellingen die iedereen in ons land gerechtigheid, vrijheid en veiligheid garandeert”, zei de Nobelprijswinnares voor de Vrede, die onder druk staat omdat ze zou gefaald hebben in het tegengaan van de militaire operaties die honderdduizenden Rohingya doen vluchten.

Door adb
AANGERADEN