Washington Post trapt niet in valse getuigenis van rechtse activiste

Jaime Phillips (r.) in gesprek met een journaliste. Foto: Washington Post

Met valse info over de Republikein Roy Moore wilde een tipgeefster ‘The Washington Post’ in diskrediet brengen. Maar ze werd ontmaskerd.

Jaime Phillips, de vrouw die The Washington Post contacteerde, had een verhaal over de conser­vatieve, christelijke politicus Roy Moore. De krant had net een artikel gepubliceerd over de Republikein uit Alabama, die seksuele toenadering had gezocht tot een 14-jarig meisje. Phillips vertelde dat ze met Moore in 1992 een relatie had gehad, die ertoe had geleid dat ze op haar 15de een abortus had ondergaan. Ze vroeg in een gesprek met een journaliste van The Washington Post herhaaldelijk of Moore politieke schade zou ondervinden van haar onthullingen.

Leugens bestrijden

De journalistenvonden haar verhaal inconsistent. Na wat speurwerk op het internet ontdekten ze dat de vrouw op de site GoFundMe.com aan vrienden geld had gevraagd om naar New York te verhuizen, om ‘bij een conservatieve mediabeweging te werken om de leugens van de mainstream media te bestrijden’.

In die periode was Project Veritas – een conservatieve organisatie die met verborgen camera’s bij politieke opponenten info verzamelt om hen daarna in diskrediet te brengen – op zoek naar undercover­reporters. Volgens Newsweek gaf een organisatie van Donald Trump in 2015 geld aan Project Veritas, zodat het een video kon maken die toonde hoe de supporters van Hillary Clinton 1.500 dollar kregen om verkiezingsrally’s van Trump te verstoren. De Amerikaanse president sprak tijdens zijn campagne over de video, zonder te vermelden dat hij de organisatie die hem had gemaakt, gefinancierd had.

De verslaggevers van The Washington Post zagen hoe Jaime Phillips begin deze week naar het kantoor van Project Veritas trok. Oprichter James O’Keefe wilde later niet reageren op de vraag of Phillips voor hem werkt.

Geheime agenda

De praktijk om journalisten te gebruiken om iets te bereiken, is zo oud als de straat. Lobbyisten, die de besluitvorming willen beïnvloeden, proberen hun boodschap via de media te verspreiden. Het verspreiden van ‘fake news’ is evenmin nieuw, het is een uitstekende manier om iemand in diskrediet te brengen. Nieuw is wel dat een organisatie als Project Veritas een krant fake news probeert aan te smeren om die te doen struikelen.

Mochten de journalisten van The Washington Post zonder onderzoek de beschuldigingen van Phillips gepubliceerd hebben, dan zou de krant aan de schandpaal genageld zijn. Bovendien zouden alle andere verhalen over de conservatieve politicus Roy Moore meteen alle geloofwaardigheid verliezen.

Om weerwerk te bieden aan het artikel dat de Washington Post over Jaime Phillips en Project Veritas op zijn site publiceerde, postte O’Keefe maandagavond een video waarop te zien is hoe de journalisten van The Washington Post over Trump praten. Zo wilde hij de geheime agenda van de krant aantonen.

Door hco
AANGERADEN