ADVIES. “Ik bijt op mijn haar, wat kan ik doen?”

Foto: Shutterstock

Kappers krijgen soms mensen over de vloer met een dwangmatige gewoonte. Ze bijten op een streng haar als ze nerveus zijn of draaien lokjes rond hun vinger. Onze kapper Jochen Vanhoudt van Clientology geeft raad.

Slecht nieuws

Als je bijt, veroorzaak je grote schade. Je haar breekt op verschillende plaatsen af. En het slechtste nieuws? De schade is niet te herstellen. Voor een iets kortere coupe kiezen kan helpen.

Kale plekken

Het probleem wordt erger als je dwangmatig aan je haar trekt en er zelfs kale plekken ontstaan. De oorzaak kan van psychologische aard zijn, dus is het raadzaam om een specialist ter zake te raadplegen. Psychologen weten hoe ze deze gewoontes kunnen afleren. In de praktijk heb ik al meegemaakt dat een jongetje zijn coupe gemillimeterd moest houden om het uittrekken af te leren. Drastisch.

Te enthousiaste baby?

Heb je een enthousiaste baby in huis die weleens aan je haar trekt? Als hij zachtjes trekt, kan het geen kwaad. Het is erger als de haarwortels loskomen. Geen nood: het haar komt allemaal terug, maar je zit wel met vervelende korte haartjes die nog een hele weg te gaan hebben om even lang te worden als de rest. Met je lokken in een staartje ben je je oogappel te slim af.

Sneller vettig

Voor de dames die op kantoor constant een lokje rond hun vinger draaien: jullie doet niet veel verkeerd. Alleen zul je merken dat je haar veel sneller vettig wordt dan normaal. Door je haar wrijven heeft hetzelfde effect omdat je vet van je hoofdhuid verspreidt.