Moeite om in slaap te vallen? Deze robot kan je misschien helpen

Vier studenten aan de universiteit van Delft in Nederland hebben ’s werelds eerste slaaprobot ontwikkeld. Het hulpje kreeg de naam Somnox mee, ziet eruit als een knuffelkussen en brengt je tot rust zodat je makkelijker indommelt.

Het is de bedoeling dat slechte slapers lepeltje lepeltje gaan liggen met het kussen vol technologische snufjes. Wie het goed vastneemt, neemt dankzij het contact automatisch de diepe ‘ademhaling’ over. Concreet: het hebbeding ‘ademt’ vier seconden in,en zes seconden uit. Het kussen helpt je dus rustiger ademen, wat helpt om sneller in dromenland te belanden.

Maar er is meer: je kan het kussen van 1,9 kilogram afstemmen op je eigen ademhalingsprofiel, licht instellen, slaapliedjes of kalmerende geluiden zoals dat van een kloppend hart laten afspelen. Enthousiastelingen die de slaap niet kunnen vatten moeten nog even op deze bedpartner wachten. De robot komt pas in juli volgend jaar in de winkel en zal 449 euro kosten. Nu al honderd procent zeker van je stuk? Dan kan je de robot nu al bestellen aan de lanceringsprijs van 349 euro via de officiële site.

De ontwikkelaars hopen dat ze na een jaar kunnen aantonen dat hun uitvinding mensen met slaapproblemen helpt. Julian Jagtenberg, een van de vier mensen die de robot hielp samenstellen, heeft er goed oog in. Eerder zei hij in een interview met De Telegraaf dat hij vroeger alvast beter kon slapen als hij dicht bij zijn moeder ging liggen. “Dat effect willen we nabootsen met onze robot”, klonk het toen.

Door vwh
  • VOOR ABONNEES