Zonhoven pakt hoofdprijs, Limburg domineert rangschikking in Vlaanderen

OVERZICHT. Dit zijn de Vijfsterrengemeenten in uw streek

© sedi

Als het gaat om aangename plekken om te wonen staat er geen maat op de provincies Limburg en Antwerpen. Dat blijkt uit de Gemeentetest van Het Nieuwsblad. Zonhoven is de grote winnaar. De gemeente haalt het nipt voor Vorselaar en Zutendaal en mag zich de meest leefbare gemeente van Vlaanderen noemen. Limburg is hofleverancier met maar liefst twaalf gemeenten in de top dertig.

Stephanie Demasure en Selien Didden

De afgelopen maanden vergeleken we alle Vlaamse gemeenten op het vlak van mobiliteit, sportinfrastructuur, rust, betaalbaar wonen, winkelaanbod, groen, scholenaanbod, veiligheidsgevoel, ligging en sociaal contact. Het Limburgse Zonhoven blijkt dé Vijfsterrengemeente van Vlaanderen te zijn, met een gemiddelde score van 7,52 op tien. Het Kempense Vorselaar, de tweede beste leerling van de klas, volgt op de voet met een eindscore van 7,51. Zutendaal vervolledigt het podium met een score van 7,50.

De provincie Limburg domineert de rangschikking. Niet alleen staan twee gemeenten op het podium, in de top dertig staan maar liefst twaalf Limburgse gemeenten. Opvallend genoeg levert de provincie ook de hekkensluiter. Herstappe staat helemaal laatst, maar de 89 inwoners van de allerkleinste gemeente van Vlaanderen moeten voor veel zaken sowieso uitwijken naar de buurgemeenten.

Lees verder onder de kaart

De beste score behaalt Zonhoven met het aanwezige groen (8,8). Het sociaal contact (6) blijkt dan weer een werkpunt. Op alle andere testen van het afgelopen jaar wist Zonhoven een onderscheiding te halen met minstens 70 procent. De gemeente grenst aan provinciehoofdstad Hasselt en grote stad Genk, maar mist zelf de drukte en het onveiligheidsgevoel dat we terugvonden bij de steden.

Burgemeester Johny De Raeve (Open VLD) is enorm blij wanneer we zijn uitstekende rapport overhandigen. “Wij zijn heel tevreden”, klinkt het. “Nog meer omdat dit over thema's gaat die de inwoners zeer belangrijk vinden. Zo scoren we erg goed op veiligheidsgevoel. Daar hebben we zelf ook onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat slechts 3 procent van onze inwoners zich onveilig voelt. Wat ook weerspiegeld wordt in deze test. We hebben een leuk centrum, wat je tegenwoordig ook niet meer in elke gemeente hebt. We hebben al gehoord dat mensen ervoor kozen om in Zonhoven te komen wonen omdat hier zoveel te doen is. We hebben de wekelijkse markt en in de zomer blijven mensen al eens gauw plakken op de terrasjes. We blijven investeren in beleving, want waar kerstversiering vroeger niet echt belangrijk was, is het nu iets waar onze inwoners elk jaar naar uitkijken.” (sdi, sedi)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten