Geen nieuwe ‘Dagen Zonder Vlees’ meer, maar toch positieve balans: “Vleesconsumptie nergens zoveel gedaald als in België”

Wel een tweede keer Tournée Minérale dit jaar, maar géén zevende keer Dagen Zonder Vlees. “In 2018 komt er geen nieuwe campagne”, klinkt het bij de organisatoren.

In 2017 gingen meer dan 100.000 deelnemers de uitdaging aan om gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten. Dat deden ze tijdens de vastenperiode. De afgelopen 6 jaar groeide Dagen Zonder Vlees (DZV) uit tot een breed gedragen burgerinitiatief. Voor de start van de jaarlijkse campagne werd er in Vlaanderen weinig geïnformeerd over de impact van vlees- en visconsumptie op het klimaat. Daar wilde toenmalig Antwerps studente Alexia Leysen verandering in brengen en in 2011 startte ze op eigen initiatief “Dagen Zonder Vlees”. Doorheen de jaren groeide het DZV-team, het maatschappelijk draagvlak en vooral het aantal deelnemers.

Geen nieuwe ‘Dagen Zonder Vlees’ meer, maar toch positieve balans: “Vleesconsumptie nergens zoveel gedaald als in België”
Alexia Leysen in 2015

Daling vleesconsumptie

Een recent onderzoek van het Duitse AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft) toont aan dat de vleesconsumptie in Europa de voorbije vijf jaar nergens zo sterk gedaald is als in België. “We zijn heel tevreden dat we de afgelopen jaren het thema klimaat levendig en concreet hebben kunnen maken. Dat er ook een gedragsverandering meetbaar blijkt, stemt ons hoopvol”, klinkt het bij de DZV-organisatie.

LEES OOK. Waarom iedereen zou moeten meedoen aan Dagen Zonder Vlees

“We hebben het gevoel dat we de informatie en bewustwording die we voor ogen hadden breed hebben kunnen verspreiden. We willen fris blijven en kiezen er daarom voor om in 2018 onze campagne niet te herhalen. Wat de toekomst brengt zullen we nog zien. Wij geloven dat het thema klimaat de komende jaren in elk geval relevant en belangrijk zal blijven”.

Geen nieuwe ‘Dagen Zonder Vlees’ meer, maar toch positieve balans: “Vleesconsumptie nergens zoveel gedaald als in België”

LEES OOK (+). Tournée veganiste: hoe mensvriendelijk is een maand dierloos eten?

“Maar zonder de steun en het enthousiasme van ontzettend veel mensen samen hadden wij niet zo”n krachtig hefboomeffect kunnen creëren. Daarom willen we iedereen danken die het initiatief -op welke manier ook- mee tot leven heeft doen komen”, klinkt het nog “Ja, er is nog véél werk aan de winkel voor een duurzame toekomst… en het is makkelijk ontmoedigd te raken door de enorme klimaatproblematiek… maar liever delen wij op www.dagenzondervlees.be onze hoopvolle, constructieve conclusies.”

Het is nog niet duidelijk of de organisatie er definitief mee stopt of dat DZV een sabbatjaar inlast.

Tournée Minérale

Die andere bewustwordingscampagne die vorig jaar voor het eerst georganiseerd werd, zal dit jaar wel plaatsvinden. Tournée Minérale, waarbij mensen een maand lang minder of geen alcohol proberen te drinken, gaat begin volgend jaar z’n 2e editie in. Net zoals bij Dagen Zonder Vlees merkten de organisatoren ook daarbij al een gedragsverandering: heel wat deelnemers aan Tournée Minérale drinken na de actie nu nog altijd minder dan voor de actie.

Door lbo
AANGERADEN