Politie valt binnen bij Belfius in onderzoek naar Panama Papers

Bron © Belga

Foto: ID/ photo agency

Het Brusselse gerecht is vandaag binnengevallen op de hoofdzetel van de groep Belfius in Brussel. Er loopt een onderzoek naar de massale belastingontwijking, die is blootgelegd dankzij de Panama Papers. Dat berichten De Tijd, Knack en Le Soir, die deel uitmaken van het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten dat de Panama Papers blootlegde. Het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. “De speurders waren op zoek naar documenten over ‘Experta (Corporate & Trust Services)’”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Het onderzoek door gespecialiseerde financiële speurders gebeurt in opdracht van de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise. De centrale antifraudedienst van de federale politie (CDGEFID) voert al langer onderzoek naar de Panama Papers.

De huiszoeking bij Belfius houdt verband met de massale hoeveelheid schermconstructies die destijds tijdens de Dexia-jaren zijn opgezet voor klanten in Luxemburg. De speurders zouden onder meer willen weten in hoeverre het hoofdkantoor in Brussel op de hoogte was van wat de Luxemburgse dochterbedrijven van de Belgische Dexia-bank uitspookten.

Experta

Volgens het parket waren de speurders vooral op zoek naar documenten over ‘Experta (Corporate & Trust Services)’. Dat bedrijf bestelde volgens de gelekte data minstens 1.659 offshore-vennootschappen bij het beruchte Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De bestellingen gebeurden vanuit Luxemburg maar Experta en zijn moederbedrijf Banque Internationale à Luxembourg (BIL) waren jarenlang onderdeel van de groep Dexia, tot ze in december 2011 werden verkocht. Tot 2012 heette de Luxemburgse bank nog Dexia BIL.

Bij de huiszoekingen zou niemand meegenomen zijn voor verhoor maar zouden wel een aantal zaken in beslag genomen zijn, aldus nog het Brusselse parket. Dat parket geeft voorlopig geen verdere commentaar over het onderzoek. Pas woensdag zou eventueel meer uitleg gegeven worden.

Belgen in Panama Papers?

De zogenaamde Panama Papers zijn de 11,5 miljoen documenten van advocatenkantoor Mossack Fonseca die in 2015 via een klokkenluider in de openbaarheid kwamen. Daarin staan meer dan 214.488 offshore-constructies van mensen uit meer dan 200 landen beschreven. Via die constructies - op pakweg de Britse Maagdeneilanden, de Bahamas, Panama of de Seychellen - werd massaal aan belastingontwijking gedaan.

In de Panama Papers is sprake van 732 Belgen die 1144 constructies in elf verschillende belastingparadijzen opgezet hadden. In ons land viel de naam van de Italiaanse Belg Franco Dragone (bekend van onder meer de spektakels van Cirque Du Soleil) op, maar ook stervoetballer Lionel Messi, acteur Jackie Chan, de entourage van de Russische president Vladimir Poetin, de Indische staalmagnaat Lakshmi Mittal, de koning van Saudi-Arabië, de toenmalige presidente van Argentinië en een resem sjeiks uit de Golfstaten kwamen op die manier in het vizier van het gerecht.

Door jvh
AANGERADEN