Vrouwen die stilte rond seksueel misbruik doorbraken zijn Persoon van het Jaar volgens Time

Altijd spannend, zo begin december. Wie zal het Amerikaanse tijdschrift Time uitroepen tot Persoon van het Jaar? Time kent de titel deze keer toe aan een groep: aan de vrouwen die spraken over seksueel misbruik dat hen is aangedaan.

pom

Time maakt ook nog bekend dat president Donald Trump tweede staat op de nominatielijst. De Chinese president Xi Jinping staat derde.

LEES OOK: Trump ‘weigert’ nieuwe titel ‘Persoon van het jaar’, maar maakte niet eens kans: “Volslagen bullshit”

Volgende personen waren dit jaar ook in de running voor de titel: Amazon-topman Jeff Bezos, Wonder Woman director Patty Jenkins en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

#Metoo-beweging

Door de titel dit jaar toe te kennen aan de vrouwen die de stilte rond seksueel misbruik verbraken, steunt Time indirect de hele #Metoo-beweging die vrouwen oproept via sociale media te spreken over het seksuele geweld dat hen is aangedaan.

© Vince Bucci/Invision/AP

Heel die campagne kwam op gang nadat bekendraakte hoeveel vrouwen zijn misbruikt door Hollywood-producer Harvey Weinstein. Eerst brachten actrices hun verhalen naar buiten, ook over andere filmbonzen. Later volgde een wereldwijde vloed aan getuigenissen van vrouwen over hoe zij zijn misbruikt door hun bazen.

“Wat nu gebeurt, is het gevolg van een reëel en krachtig gevoel van onrust. Toch heeft deze beweging geen leider of verenigende leerstelling”, zegt het tijdschrift Time.

91ste maal

© EPA-EFE

Dit is al de 91ste maal dat het Amerikaanse tijdschrift een “Persoon van het Jaar” kiest. De persoon (of groep) van het jaar krijgt die titel wanneer hij volgens Time de meeste invloed op het nieuws heeft uitgeoefend.

Dit waren de voorbije tien Persons of the Year volgens Time: Donald Trump, Angela Merkel, Ebola-bestrijders, Paus Franciscus, Barack Obama, de mensen achter de Arabische Lente, Facebook-baas Mark Zuckerberg, voorzitter van de Nationale Bank van Amerika Ben Bernanke, Barack Obama (die was het dus tweemaal de afgelopen tien jaar), Vladimir Putin.

Charles Lindbergh

Dat Time in 1927 begonnen is met de verkiezing van Persoon van het Jaar, komt door vliegenier Charles Lindberg. Die was dat jaar als eerste de Atlantische Oceaan overgevlogen. Maar Time had nagelaten hem op de cover te zetten. Om dat alsnog goed te maken, benoemde ze Charles Lindberg als eerste Man (toen was het nog niet Persoon) van het Jaar en haalde Lindbergh toch nog de Time-cover.

© BELGAIMAGE

Al in 1936 werd een vrouw Persoon van het Jaar: Wallis Simpson, de New Yorkse-society-dame die trouwde met de Britse prins Edward VIII die daardoor geen Brits koning kon worden. In 1952 werd koningin Elisabeth de tweede vrouw die de Time-titel kreeg.

Maar het is niet altijd één persoon die de titel krijgt. Soms - zoals dit jaar dus - is het een groep. En soms is het zelfs helemaal geen persoon. Soms is het een ding; in 1982 werd de computer de Machine van het Jaar. En in 1988 werd de bedreigde aarde verkozen tot Planeet van het Jaar.

Hilde Van Mieghem

© Photo News

Ook bij ons straalt dit jaar heel de #MeToo-beweging door in de verkiezing van Persoon van het Jaar. Zopas riep het tijdschrift Knack de actrice Hilde Van Mieghem uit tot Vrouw van het Jaar. Zij was de eerste die meteen na het Harvey Weinstein-schandaal, zei dat ook in de Vlaamse filmwereld mannen misbruik maakten van hun machtspositie. Kort daarna brak de affaire Bart De Pauw los.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten