Man die zijn vriendin wurgde, kan over enkele jaren al vrijkomen: familie boos om “veel te lichte straf”

  • Vader Mario Vermeersch en Marie-Claire Hocedez organiseerden in februari nog een mars tegen partnergeweld naar aanleiding van de dood van hun dochter Kimberly
Zuienkerke / Roeselare -

Tot grote verontwaardiging van de familie van Kimberly Vermeersch (27) kan Marnick Vermeersch binnen enkele jaren vrijkomen. Hij wurgde in de zomer van 2016 zijn vriendin. Er werd vijftien jaar cel gevorderd. “Het is alsof het leven van Kimberly niets waard is.”

“Mijn cliënt is het beste voorbeeld dat iedereen in staat is om te doden als een situatie volledig uit de hand loopt”, zei advocaat Kris Vincke gisteren op de rechtbank van Kortrijk. Marnick Vermeersch (31), afkomstig uit Zuienkerke, stond er terecht omdat hij in de zomer van vorig jaar Kimberly Vermeersch (27), zijn vriendin en de moeder van zijn kinderen, om het leven bracht in hun woning in Oekene.

Ruzie over uitstap

Het koppel had op 23 juli al de hele dag hoogoplopende ruzie over een uitstap naar het pretpark Bellewaerde die op het laatste nippertje niet was doorgegaan. Naar eigen zeggen deed de beklaagde verwoede pogingen om het goed te maken en was het ook met die intentie dat hij haar opzocht in de badkamer. De discussie liep volledig uit de hand, waarop de beklaagde zijn vriendin vastnam en minstens vijftien seconden haar keel toeneep. Daarna stapte hij met drie van de vier kinderen in de auto om zichzelf aan te geven bij de politie.

“Ik wou dat ik de klok kon terugdraaien”, zei de beklaagde gisteren. “Het had nooit mogen gebeuren. Ik had haar nog nooit zo kwaad gezien. Het enige wat ik wilde, was haar kalmeren, maar plots was ik mezelf niet meer.”

Opgekropt

Volgens zijn advocaat was dat het gevolg van opgekropte gevoelens. “Kimberly was zijn god en hij zag haar echt graag, maar in die vijf jaar relatie heeft hij ook te veel moeten verdragen. Verwijten, dreigementen en zelfs slagen in het openbaar. Hij absorbeerde alles als een spons, maar op een moment is het te veel. Het was niet een van die vele banale ruzies, het was dé ruzie te veel”, aldus meester Vincke. Hij vroeg om uitlokking in overweging te nemen en de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. “Mijn cliënt hoopt dat hij een kans krijgt zodat hij opnieuw wat kan betekenen voor zijn kinderen.”

Vijf jaar minder dan minimumstraf

Als het van het openbaar ministerie afhangt, dan zal de beklaagde alvast binnen drie à vier jaar vrijkomen. Openbaar aanklager Tom Janssens vorderde een celstraf van vijftien jaar, wat vijf jaar minder is dan de minimumstraf omwille van veel verzachtende omstandigheden, zoals een gunstig strafblad en omdat de beklaagde volgens de gerechtspsychiater geen gevaar is.

“Het is onvergeeflijk dat je Kimberly de kans hebt ontnomen om haar kinderen te zien opgroeien. Maar het was wel met jou dat ze de vijf gelukkigste jaren van haar leven had”, zei Janssens. “Ik ben er zeker van dat je kapot gaat van spijt en verdriet voor wat je haar en je kinderen hebt aangedaan en dat je welke straf dan ook zou aanvaarden om je kinderen weer in je leven te hebben. Je bent nog niet de slechtste en ik vind dat je een kans verdient.”

“Lotto winnen”

De familie van het slachtoffer aanhoorde het vol verontwaardiging. Mede omdat de procureur allesbehalve een beeld schetste van een voorbeeldig gezin. “Zij liggen aan de basis van het feit dat Kimberly veel kansen in haar leven heeft gemist. Het stoot mij tegen de borst dat ze hier dan veel geld komen eisen. Ze hopen de Lotto te winnen.”

Heel wat nabestaanden, onder wie de moeder, vader en broer verlieten boos de zaal. “Voor mijn cliënten had dit proces louterend moeten zijn, maar vandaag werden de wonden alleen nog meer opengereten. Ze zijn hun kind en zus kwijt en worden dan nog door het slijk gehaald. De mensen die Kimberly zo belangrijk vond, gaan naar huis met een heel wrang gevoel”, aldus advocate Fabienne De Smet. “Ze weten dat de beklaagde ooit terugkeert naar de maatschappij, iets wat Kimberley nooit meer zal doen. Maar vijftien jaar is echt onrechtvaardig”, zei Tom Noyez.

“Het is precies alsof het leven van Kimberly niets waard is”, zei vader Mario na afloop. Vonnis op 19 december.

Door Evelien Vantomme
    VOOR ABONNEES
    Meest Recent
    Laad meer berichten...