Moscou zet schoen voor pendelbus maar De Lijn speelt geen sinterklaas: “Pendelbus is geen meerwaarde”

  • De kans dat een pendelbus het leed komt verzachten dat is veroorzaakt door slechte tramrails, is erg klein.
Gent / Gentbrugge / Ledeberg -

Buurtbewoners leggen zich niet neer bij de afschaffing van tramlijn 4. Als compensatie vragen ze een pendelbus tussen de park en ride Moscou en het Ledebergplein.

Het is al ruim twee weken niet meer mogelijk om met tram 4 tot in Moscou te rijden. Wegens onveilige tramsporen werd een tramlijn van ruim een kilometer lang afgeschaft. Het kan nog meer dan twee jaar duren vooraleer de sporen zijn hersteld.

De Lijn heeft het geschrapte traject, dat tijdens de spitsuren zo’n 2.500 reizigers bediende, voorlopig vervangen door bussen. De bussen van lijn 40, die worden omgeleid door werken aan de Hundelgemsesteenweg, rijden om langs de geschrapte haltes.

Onvoldoende, klinkt het bij buurtbewoners. In de wijk circuleren affiches en flyers voor een eigen pendelbus. “De vervangbussen rijden nauwelijks”, zegt Saskia van Driessche. “Bovendien is de routeplanner nog altijd niet aangepast, waardoor we moeten gokken naar de uurregeling en niets kunnen plannen. Vooral voor oudere mensen is dat een ramp.”

De tijdelijke haltes zouden ook zeer onveilig zijn omdat op drukke punten zoals Moscouviaduct, niet in verlichting of zebrapaden is voorzien. “Bewoners durven hun kinderen niet meer met het openbaar vervoer naar school te sturen,” aldus Van Driessche.

De Lijn kreeg al zes klachten binnen en beseft dat de communicatie beter kan. “Maar een pendelbus is geen meerwaarde”, zegt woordvoerster Marianne Thysebaert. “Die piste hebben we zelf al grondig onderzocht. Voor de afgeschafte lijn 22 hebben we voorzien in een pendelbus en daar zaten per dag nauwelijks zestien reizigers op. Mensen moeten nog altijd overstappen en wie terug naar huis keert, moet eerst weer heel de lus meerijden om thuis te geraken.”

De buurt zette dinsdagavond tevergeefs haar schoen aan een tijdelijke halte, maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat ze een pendelbus als laat Sinterklaascadeau zal krijgen.

Door Tuly Salumu
AANGERADEN