Wordt het vroeger donker? Dan is er extra kans op winkeldieven

Als de avond valt in de winkelstraten, stijgt ook het aantal diefstallen. Nochtans worden in de eindejaarsperiode ook meer bewakingsagenten ingezet. Foto: Shutterstock

Tijdens de maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13 procent hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. De vraag naar extra bewakingsagenten is dan ook extra groot. Het aantal vacatures helaas ook.

Winkeliers zijn in de donkere wintermaanden maar beter extra waakzaam zodra het begint te schemeren. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) analyseerde cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid over 2014, 2015 en 2016. Conclusie? Van ­november tot maart worden opvallend meer winkeldiefstallen genoteerd na 17 uur dan in de ­andere maanden: net geen 400 ­tegenover ‘slechts’ 354 in de maanden dat het langer licht blijft. “De duisternis is een bondgenoot van winkeldieven”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

Bijna 2.500 vacatures

Nochtans zijn net de wintermaanden een drukke periode voor de bewakingssector, met een piek in december en januari. “We beschikken over bijna 800 bewakingsagenten in de retail”, zegt Koen Colpaert van Securitas. “In de donkere wintermaanden merken we een stijgende vraag naar bewakingsagenten. We kunnen stellen dat het cijfer tussen november en februari 5 tot 10 procent hoger ligt: ­bestaande klanten zetten extra agenten in, terwijl andere winkels speciaal voor de eindejaarsperiode en de solden onze hulp inroepen.”

Securitas heeft gemiddeld een 200-tal vacatures per maand. Ook grote concurrent G4S is voort­durend op zoek naar bewakingsagenten. “We werven het hele jaar proactief aan”, zegt marketingmanager Veerle Debaere. “De eerste tien maanden van dit jaar al zeker 1.163 mensen.” Dat er constant nieuwe bewakingsagenten nodig zijn, merken ze ook bij de VDAB: die ontving de voorbije twaalf maanden 2.495 vacatures.

“Extra bewakingsagenten? Allemaal goed en wel voor grotere ­ketens, maar een zelfstandige uitbater kan die niet betalen”, zegt Christine Mattheeuws. “Wij pleiten daarom voor het gevoelig optrekken van de politieaanwezigheid in en rond winkelstraten tijdens de vijf donkere maanden van het jaar. Zeker vanaf 16 à 17 uur. Wie politie opmerkt, zal minder geneigd zijn om aan het stelen te gaan. De pakkans is veel groter.”

Tegelijk pleit het NSZ voor een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’, naar Nederlands voorbeeld. “Bij onze noorder­buren moet een betrapte winkeldief meteen een formulier in­vullen en een schadevergoeding betalen aan de winkelier, anders wordt de politie er bijgehaald. Een specifieke organisatie, de Stichting Afrekenen met Winkel­dieven, staat in voor het innen van die vergoeding en stort die aan handelaars. Met succes: 80 procent van de ‘winkeldiefstalboetes’ wordt betaald. Het kabinet van minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) is bezig met iets gelijkaardigs. Ons land zou dat systeem in de loop van 2018 invoeren”, aldus het NSZ.

Door Kristof Simoens
AANGERADEN