Het pakkende verhaal van de vrouw die je niét op de fameuze cover van Time ziet staan

© Time

De cover van Amerikaans magazine Time ging woensdag de wereld rond. Op de foto: vijf vrouwen die al de vrouwen (én mannen) die de het taboe rond seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag hebben doorbroken, vertegenwoordigen. Maar waren het wel vijf vrouwen op de cover? Wie goed kijkt, ziet dat er eigenlijk zes vrouwen op de foto staan. En net die zesde, anonieme vrouw is misschien zelfs nog het meest hét symbool voor de #MeToo-beweging.

lbo

Ze staat rechts onderaan op de foto. Of beter: enkel haar arm. Die arm is van een jonge vrouw die werkt in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas. De vrouw was het slachtoffer van seksuele intimidatie door een overste, maar getuigde anoniem tegenover Time uit vrees dat als ze haar getuigenis publiekelijk zou doen, dat een negatieve impact kan hebben op haar familie.

LEES OOK. Vrouwen die stilte rond seksueel misbruik doorbraken zijn Persoon van het Jaar volgens Time

Ze staat dus zonder gezicht op de cover en ze blijft ook anoniem binnenin het magazine, waarin de vrouwen aan het woord komen. “Maar haar aanwezigheid is een teken van solidariteit, en het vertegenwoordigt al de mensen die nog niet naar buiten zijn kunnen komen met hun verhaal of hun identiteit kenbaar hebben kunnen maken.”

(lees verder onder de foto)

“Waarom heb ik niet gereageerd?”

Aan Time vertelt de 28-jarige vrouw hoe ze zich nog alle details herinnert van wat er haar is overkomen. Ze kon niet stoppen met denken of ze het op een of andere manier had kunnen vermijden. “Waarom heb ik niet gereageerd? Ik bleef maar denken of ik iets gedaan of gezegd had, of ik op een bepaalde manier had gekeken waardoor hij dacht dat het oké was om te doen wat hij deed”, zegt de vrouw in Time. “Ik voel nog elke dag hoe zijn handen op mijn lichaam aanvoelden. Ik weet nog welk T-shirt ik die dag droeg.”

© Time

“Griezelig gelijkende verhalen”

De anonieme vrouw staat samen met actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift, Uber-ingenieur Susan Fowler, lobbyist Adama Iwu en Mexicaans immigrante en aardbeiplukster ‘Isabel Pascual’ (haar naam werd veranderd om haar identiteit en familie te beschermen) op de cover van Time. Vijf van de zes vrouwen kwamen in november samen in San Francisco voor de fotoshoot voor de cover.

“Van ver konden deze vrouwen niet meer van elkaar verschillend zijn”, klinkt het bij Time. “Hun leeftijd, hun religie, hun families, hun etniciteit, hun inkomen...Het waren allemaal verschillende werelden. Maar op die ochtend in november was wat hen verschillend maakte veel minder van belang dan wat hen samenbracht: gelijkaardige ervaringen.”

Zes weken lang heeft Time tientallen mensen, vooral vrouwen, geïnterviewd, uit tientallen verschillende werkgebieden. “Allemaal vrouwen die de moed hadden om zich uit te spreken over seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag op hun job. Ze hadden heel vaak griezelig gelijkende verhalen. In bijna elk geval beschreven ze niet enkel de vulgariteit van het misbruik, maar ook de emotionele en psychologische impact daarvan. Bijna allemaal beschreven ze ook hoe ze worstelden met een tastbaar gevoel van schaamte.” Toen de vrouwen elkaar ontmoetten voor de fotoshoot, vloeiden er volgens Time ook heel wat tranen.

Goed of slecht

Elk jaar sinds 1927 kiest toonaangevend magazine Time de ‘Persoon van het Jaar’. Die titel gaat naar de persoon of naar een groep van mensen die het nieuws het (bijna) gepasseerde jaar het meest hebben beïnvloed, op een goede of op een slechte manier. Zo kregen onder andere al Barack Obama, Angela Merkel, Mark Zuckerberg, de ebola-strijders, Adolf Hitler, Richard Nixon of Paus Johannes Paulus II al die titel.

Trump géén Person of the Year

Vorig jaar was Amerikaans president Trump ‘Person of the Year’. Die beweerde bovendien dat hij ook dit jaar weer Person of the Year zou worden. Dat werd eerder al ontkend door Time zelf en werd gisteren met de bekendmaking nogmaals bevestigd. Trump stond dit jaar wel tweede op de nominatielijst.

© Time

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten