Ervaren skiër? Dan heb je volgens onderzoek grotere kans op ernstig ongeval (en zo kan je het voorkomen)

Foto: ss

Ervaren skiërs en snowboarders lijken een verhoogd risico op een ernstig letsel te lopen ten opzichte van de minder ervaren wintersporters. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. “Een mogelijke verklaring kan liggen in het zelfvertrouwen van de geoefende skiër”, klinkt het.

Uit onderzoek naar ongevalmeldingen onder Nederlandse wintersporters over drie seizoenen, van 2013 tot en met 2016, blijkt dat tachtig procent van de wintersporters met een ernstig letsel juist de meeste wintersportervaring lijkt te hebben. Onder degenen met minder ervaring, denk aan een bekkenfractuur of meerdere breuken, komt een ernstig letsel minder vaak voor. Dat concluderen de alarmcentrale Eurocross Assistance en het Traumacentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum na een analyse van 1.852 ongevalmeldingen.

Zwarte piste

“Een mogelijke verklaring kan liggen in het zelfvertrouwen van de geoefende skiër en snowboarder, waardoor zij mogelijk meer risico nemen. Zij bereiken een hogere snelheid en pakken vaker zwarte pistes of zijn eerder geneigd off-piste te gaan. We vinden het dus belangrijk dat ook de ervaren wintersporter zich bewust is van de risico’s”, zegt Floriana Luppino, arts bij Eurocross.

Ervaren skiër? Dan heb je volgens onderzoek grotere kans op ernstig ongeval (en zo kan je het voorkomen)
Foto: ss

Ski of snowboard

Ook het type letsel verschilt onder skiërs en snowboarders. Zo lopen snowboarders bijna twee keer zo vaak een hersenschudding op dan skiërs. Onderarmbreuken komen maar liefst bijna drie keer vaker voor onder snowboarders, doordat zij zich bij een val eerder opvangen met de armen.

Skiërs lopen op hun beurt vaker kniebandletsel (bijna drie keer vaker) en beenbreuken (zo’n drieënhalf keer vaker) op. “Ook lijkt een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dat kan te maken hebben met de houding tijdens de val. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode”, zegt Kees Bartlema, traumachirurg bij het Traumacentrum LUMC.

Meest voorkomend zijn nog altijd onderbeen- en enkelbreuken, gevolgd door schouder- en bovenarmbreuken, kniebandletsel, breuken van wervels en bekken en tot slot hersenschuddingen.

Checklist

Ga je zelf binnenkort (opnieuw) op de latten staan? Dan kan je voor de zekerheid nog eens deze checklist overlopen om jezelf nog wat beter voor te bereiden op je wintersportvakantie:

Ken je jezelf?

Een beginneling kiest andere pistes en is wat voorzichtiger, maar ben je een echte pro wees dan niet overmoedig. Als je valt, dan val je vaak veel harder, met een verhoogde kans op ernstiger letsel.

Ben je beschermd?

Snowboarders: bescherm je onderarmen en je hoofd extra goed, dat zijn jullie grootste risicogebieden.

Skiërs: zorg altijd voor een helm, ook als het niet verplicht is. Een helm kan de kans op hersenletsel met veertig procent reduceren.

Ben je alert?

Wees voorzichtig op plekken waar vaak ‘onhandige’ ongelukken gebeuren zoals liftuitgangen of kruisingen.

Ben je getraind?

Het is niet onwaarschijnlijk dat je met ongetrainde spieren sneller letsel oploopt. En wintersport is toch vaak een week intensief sporten, onderschat dat niet.

Ben je verzekerd?

Check je verzekering, want de medische kosten kunnen flink oplopen. Niet elke voorgestelde behandeling in het buitenland wordt vergoed. Sluit in ieder geval een reisverzekering af met wintersportdekking. Dit laatste is heel belangrijk, want zonder kun je geen beroep doen op je reisverzekering. Draag je zorgpas en het telefoonnummer van je alarmcentrale bij je zodat je snel en goed geholpen kunt worden.

Door jdb