Leden van Oscar-organisatie moeten zich voortaan houden aan “gedragscode”

Bron © AP

Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

De 8.427 leden van de Academy of Motion Pictures Arts and Science, kortweg de Academy genoemd, moeten zich voortaan aan een bepaalde gedragscode houden. De regels werden opgesteld in de nasleep van de affaire rond Harvey Weinstein.

De omstreden filmproducent werd in oktober met een overgrote meerderheid weggestemd uit de Academy. Daarmee brak de organisatie achter de jaarlijkse Oscar-uitreiking wel met een traditie: Weinstein was nog maar de tweede persoon ooit die “verbannen” werd. De eerste was Carmine Caridi, een acteur die onder meer meespeelde in twee van de drie ‘Godfather’-films. Het lidmaatschap van Caridi werd in 2004 ingetrokken nadat hij beelden had verspreid van films die nog niet in de bioscopen te zien waren.

De gedragscode werd in oktober opgesteld door een speciaal daarvoor aangewezen taskforce. Deze week werd ze goedgekeurd en het was voorzitster Dawn Hudson die alle leden ervan op de hoogte bracht via e-mail. De gedragscode stelt onder meer dat er in de Academy “geen plaats is voor mensen die hun status, macht of invloed misbruiken op een manier die de grenzen van het fatsoen overschrijdt”. “Iedereen die deze regels overtreedt, zal eruit vliegen”, luidt het.

Harvey Weinstein werd uitgesloten uit de Academy nadat hij door tientallen vrouwen beschuldigd werd van seksueel misbruik.

Door mtm