Waarop moet je letten als je een kerstboom koopt? Wij helpen je op weg

© Photo News

© Horta

© with-grace-and-guts.tumblr.com

Nu Sinterklaas alle schoentjes heeft gevuld, is het hoog tijd om de woning in een gezellige kerstsfeer onder te dompelen. Heb je nog geen kerstboom in huis gehaald, haast je dan naar het dichtstbijzijnde verkooppunt en zoek er het allermooiste exemplaar uit. Hoe je dat doet, vroegen wij aan Ingrid Willems, categoriemanager van de tuinafdeling van tuincentrum Horta.

VVA

Een kerstboom is een onmisbaar kerstattribuut, maar de meest geschikte kerstboom vinden in het overgrote aanbod is niet altijd gemakkelijk. Zo dringen er misschien wel enkele vragen in je op als je tussen de kerstbomen in het tuincentra of bij de boomkweker doorwandelt. Wil je echt wel een echte kerstboom of verkies je toch een kunstkerstboom? Kan je voorkomen dat jouw kerstboom straks overal in huis naalden achterlaat? Heb je wel voldoende ruimte in huis voor een kerstboom? Ingrid Willems beantwoordt al je vragen.

Wanneer haal je het best een kerstboom in huis? "De meeste winkels hebben al vanaf één december kerstbomen in hun assortiment. Wie optimaal van zijn kerstboom wil genieten, haalt die best zo snel mogelijk in huis. De bomen zitten in de winkel immers verpakt in netten en hoe sneller ze uit hun net gehaald worden, hoe beter. De mooiste exemplaren worden daarnaast ook het snelst verkocht. Wie vroeg naar de winkel trekt, heeft dus de eerste keuze. Het heeft bovendien geen zin om wat langer te wachten in de hoop dat je kerstboom het zo langer uithoudt, want alle beschikbare bomen in de winkel zijn op hetzelfde moment uit de grond gehaald. Hoewel gezinnen vaak wachten tot de sinterklaasperiode voorbij is om een kerstboom aan te kopen, hebben wij in onze winkels gemerkt dat er het voorbije weekend al veel volk op de been was. Meer en meer mensen wachten dus niet langer de komst van de Sint af. Ook woensdag bereikte onze verkoop al een eerste grote piek."

 

Kies je best voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom? "Wie een perfect symmetrische kerstboom zonder naaldval wil, kan beter voor een kunstkerstboom kiezen. Een levende kerstboom is immers altijd grillig van vorm, al maakt dat natuurlijk ook deel uit van zijn veelzijdige charme, net als die typische geur van kerstgroen in huis. Het duurdere kostenplaatje dat aan de aankoop van een kunstboom verbonden is, is op termijn zo goed als verwaarloosbaar, want hoewel ze in vergelijking met echte kerstbomen duurder in aankoop zijn, kan je ze natuurlijk jarenlang hergebruiken. Of je al dan niet voor een echte boom kiest, is dus eerder een persoonlijke keuze."

Welke soorten kerstbomen zijn er zoal? "Er bestaan drie verschillende soorten kerstbomen: in pot gekweekte, potgedrukte en gezaagde kerstbomen. Potgekweekte kerstbomen zijn bomen die in een pot gekweekt worden en verpot worden voor ze te koop worden aangeboden. De wortels van deze bomen zijn niet beschadigd, waardoor je ze in theorie in de tuin kan aanplanten op voorwaarde dat ze goed verzorgd werden. De wortels van potgedrukte planten, die in volle grond gekweekt werden, kunnen evenwel wel beschadigd zijn, waardoor ze nadien kunnen sterven. Gezaagde bomen hebben geen wortels en sterven na een tijdje vanzelf. De best verkochte bomen zijn tegenwoordig de Nordmann en de zilverspar of Abies Fraseri, beiden gezaagde kerstbomen. De Nordmann is een brede, robuuste boom, die de voorbije jaren zeer populair is geworden, omdat hij veel minder naaldval vertoont dan andere kerstbomen. De naalden prikken daarnaast ook minder, omdat ze zachter zijn. Ook de zilverspar wint om dezelfde reden aan populariteit, maar deze boom is onderaan niet zo breed als de Nordmann. De fijnspar of Picea Abies is ongetwijfeld de meest gekende kerstboom, maar vertoont veel sneller naaldval.

Hoe zorg je ervoor dat je kerstboom lang mooi blijft? Als je een gezaagde kerstboom in huis hebt gehaald, zorg er dan voor dat er altijd een bodempje water in de pot staat. Zo wordt de boom optimaal bevochtigd en blijft hij langer groen. Bij een kerstboom met wortels moet je er dan weer voor zorgen dat de aarde altijd bevochtigd blijft. Plaats je kerstboom bij voorkeur ook niet naast een warmtebron, want ook daardoor raakt hij snel uitgedroogd.

Kort samengevat

De Picea Glauca Comica lijkt precies op een kerstboom

Ik heb weinig ruimte in huis ... kies dan voor een Picea Glauca Comica. Dit zijn kleinere kamerplanten (+/- 30 tot 10 cm groot) die op een kerstboom lijken en die het hele jaar door gehouden kunnen worden. Het zijn doorheen de jaren populaire alternatieven geworden voor de 'grote' kerstbomen (+/- 1m40 tot 2m groot).

Ik wil geen naalden in huis ... kies dan voor een Nordmann of een Abies Fraseri.

Ik heb een beperkt budget ... kies dan voor een Picea Glauca Comica. Die heb je al voor minder dan €10. Een Nordmann of Abies Fraseri varieert van prijs, afhankelijk van de grootte, vertrekkende vanaf ongeveer €23 tot €35.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten