Erkenning Jeruzalem: Antwerpse schepen Van Campenhout (N-VA) steunt Trump en wordt meteen teruggefloten

© BELGA

Antwerps diamantschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) noemt de verklaring van Amerikaans president Donald Trump dat Jeruzalem voor de Verenigde Staten de hoofdstad van Israël is, “heel positief”. Dat meldt het tijdschrift Joods Actueel en Van Campenhout bevestigt zijn uitspraak aan Belga. “Dit is geen partijstandpunt”, klinkt het vanuit het N-VA-hoofdkwartier aan De Morgen.

adm

“Ik blijf wel voorstander van een tweestatenoplossing”, aldus Van Campenhout. “Maar de niet-erkenning van Jeruzalem als hoofdstad heeft toch ook nooit tot vrede geleid?”

LEES OOK.Belgische regering veroordeelt erkenning Trump: “Jeruzalem tot hoofdstad van Israël erkennen is olie op vuur gooien”

Van Campenhout verduidelijkt in een reactie dat hij de verklaring van Trump niet wil veroordelen omdat het gaat om een bevestiging van een beslissing van het Amerikaanse Congres in 1995. “Amerika is een democratie, wie ben ik om een beslissing die destijds democratisch is genomen te bekritiseren”, zegt hij.

LEES MEER.Rellen in Palestina na controversiële aankondiging van Trump over Jeruzalem

Volgens Joods Actueel verklaarde Van Campenhout ook dat hij mee zou “feestvieren” als hij nu in Jeruzalem was, maar dat nuanceert hij. “Ik heb gewoon gezegd dat ik met Pasen naar daar ga”, zegt hij.

Teruggefloten

“Geen partijstandpunt”, klinkt het bij de N-VA. “Wij willen dat het pad naar een tweestatenoplossing zo min mogelijk gehinderd wordt”, zegt woordvoerder Joachim Pohlmann. “Wij hopen dat dit het vredesproces niet bemoeilijkt.”

Overigens zal Van Campenhout de komende dagen op de vingers getikt worden door de Antwerpse afdeling.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten