“Overdek de Ring en maak van Zoniënwoud weer één geheel”

De burgemeesters van Wezembeek-Oppem, La Hulpe, Rixensart, Sint-Genesius-Rode, Watermaal-Bosvoorde en Hoeilaart werken samen aan een ambitieus plan voor de Ring. Foto: if

Hoeilaart -

Burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) wil van het Zoniënwoud weer één geheel maken door de Brusselse Ring te overdekken met groen.

De burgemeester wil laten onderzoeken of de Brusselse Ring gedeeltelijk kan worden overkapt en ondertunneld. “Het vooropgestelde traject is 15 km lang”, zegt burgemeester Vandeput van Hoeilaart.

“Dat traject situeert zich tussen de oprit Wezembeek-Oppem tot voorbij de afrit Waterloo. Er zijn vier belangrijke verkeersknooppunten met tunnels: Vier-Armen in Tervuren, het Leonard-kruispunt in het Brussels Gewest, het Groenendaal-complex in Hoeilaart en het afrittencomplex Derscheid in Waterloo. “De gemeentes La Hulpe, Rixensart, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Waterloo, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Hoeilaart willen daarvoor samenwerken. We zullen Overijse, Sint-Pieters-Woluwe, Lasne en Tervuren ook nog vragen om mee te doen.”

Nieuwe verbindingen

De gemeentebesturen onderzoeken ook manieren om de mobiliteit op de Brusselse Ring te verhogen. Dat kan door nieuwe verbindingen te maken, bijvoorbeeld een tunnel op de E411 vanaf Overijse, die uitkomt in Wezembeek-Oppem.

“De resultaten van de ecologische en economische studie zullen we begin 2019 voorstellen aan mogelijke investeerders en betrokken regeringen”, zegt Vandeput. “De uitvoering moet een samenwerking worden van privé en overheden. We zijn er ons van bewust dat de realisatie van zo’n groot project nog niet voor direct zal zijn, maar het is aan ons om de zaadjes te planten zodat onze kinderen en kleinkinderen over twintig jaar kunnen oogsten.”

Door dkr