Vanaf vandaag in werking

Nieuw vervoersplan NMBS vandaag van kracht: bekijk hier de grootste wijzigingen

© blg/blg

Het nieuwe vervoersplan van de NMBS gaat vandaag van start. Het treinaanbod wordt met 5 procent uitgebreid. Opvallende nieuwtjes: er rijden meer treinen naar grotere steden en op zondagavond rijden er zes extra treinen om studenten naar hun koten te brengen.

poj, jvt, jdb

De nieuwe dienst­regeling van de NMBS, die geldt tot en met 2020, focust op voorstadsnetten: de verbindingen rond de grote steden. Zeventig procent van het bijkomende aanbod concentreert zich rond Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.

Dat betekent concreet dat je vanuit voorstedelijke gemeenten voortaan ofwel later kan vertrekken naar je werk, ofwel later naar huis gaan. “Wie dus maandagochtend de trein moet nemen, doet er best aan om eens naar de routeplanner te kijken op de website van de NMBS. Het kan namelijk ook zijn dat je trein met een paar minuten – vroeger of later – verschilt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan”, waarschuwt Bart Crols van de NMBS.

De voornaamste aanpassingen volgens de NMBS zijn:

* Meer treinen in en rond grote steden.

* Vlottere verbindingen en betere overstapmogelijkheden: de reistijd voor de honderd drukste verbindingen vermindert met gemiddeld 3%. Bovendien worden de overstapmogelijkheden per uur opgetrokken met gemiddeld 20%.

* Betere aansluitingen op bus, tram en metro: de nieuwe dienstregeling heeft ook aandacht voor een betere coördinatie van het aanbod, zodat er een vlotte link is met de andere (openbare) vervoersmiddelen.

Op de verbindingen tussen de grote steden verandert, zeker tijdens de week, minder. De NMBS gaat voor snellere verbindingen en betere overstapmogelijkheden. Waar mogelijk wordt ook de reistijd verlaagd. Ook de aansluiting met bussen en trams moet beter. Daarvoor werkte de NMBS samen met de MIVB, De Lijn en TEC.

Voor het eerst zal ook het treinaanbod op zaterdag en zondag verschillen. Beide dagen kennen immers erg verschillende verplaatsingspatronen. Op zaterdag zullen meer treinen van en naar winkelsteden rijden. Op zondagavond rijden er zes extra treinen om studenten naar hun koten te brengen: onder meer tussen De Panne en Leuven en tussen Hasselt en Gent.

Gele affiches

Met de focus op de grote steden blijft West-Vlaanderen, maar vooral Limburg, ook in het nieuwe vervoersplan achterop lopen. Behalve enkele bijkomende shopping- en studententreinen in het weekend, zit er weinig extra in.

Tot slot is de NMBS van plan om de leesbaarheid van de gele dienstregelingsaffiches in de stations en stopplaatsen te verbeteren. In de nacht van zaterdag op zondag werden de affiches, die de uren van de treinen tonen, in alle stations en stopplaatsen door de nieuwe vervangen.

Meer informatie over het nieuwe vervoersplan is te vinden op de website www.vananaarbeter.be.

LEES OOK

Nu in het nieuws