Tien jaar geleden raakte hij zijn portefeuille kwijt, nu kreeg hij die terug. Met dat ene zo belangrijke biljet

Bron © 20 Minuten

Foto: Pjeter Marku

Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar een Kosovaarse migrant die tien jaar geleden zijn portefeuille verloor in een Zwitsers postsorteercentrum, kreeg het ding nu weer terug. En dat ene biljet dat hij nooit zou uitgeven omdat het zo’n speciale betekenis voor hem had? Dat zat er nog steeds netjes in.

In 1989 vluchtte Pjeter Marku weg van de oorlog in Kosovo. Hij kwam in Zwitserland terecht, waar hij een job als bouwvakker wist te bemachtigen. Toen hij in 2007 nabij de Zwitserse stad Härkingen werkte aan een werf vlakbij het postsorteercentrum, raakte hij zijn portefeuille kwijt.

De hele werf keerden hij en zijn collega’s ondersteboven, maar het ding was nergens te vinden. Zijn identiteitspapieren, 500 Zwitserse franken en een speciaal biljet van 20 Zwitserse frank dat hij al bewaarde sinds 1989, allemaal weg.

“Ik had dat biljet al die jaren zorgvuldig bewaard. Het was als een soort talisman voor mij. Het was mijn enige bezit toen ik in 1989 in Zwitserland aankwam. Ik ben er enorm aan gehecht.”

Pjeter had de hoop eigenlijk al opgegeven dat hij zijn portefeuille en het speciale biljet nog zou terugvinden. Tot hij afgelopen week telefoon kreeg vanuit Härkingen. Een postbediende had Pjeters portefeuille teruggevonden, inclusief al het geld, papieren en het biljet van 20 frank. “De Zwitsers zijn echt eerlijke mensen”, besloot Pjeter.

Door nkdr
    VOOR ABONNEES
    Meest