Nederlands gezin is al twee jaar niet meer in hun huis geweest. “We werden er legaal vergiftigd”

Bron © Het Laatste Nieuws

Het huis van Fredrike en Rick. Op de hoeken zie je de ijzeren strips die de muren samenhouden. Foto: Facebook

Bloedneuzen, vermoeidheid, duizeligheid, klachten aan bijna elk vitaal orgaan, bij een van de kinderen liet zelfs plots een stuk huid onder zijn oksel los. Het is geen wonder dat de familie Keijzer hun huis mijdt als de pest. “Wij noemen het een spookhuis.” En de schuldige, het isolatiemiddel Pur.

De kalender is blijven stilstaan op december 2015, de dag waarop het gezin alles heeft laten staan om weer bij de moeder van papa Rick te gaan wonen. Het lijkt erop alsof het leven ten huize Keijzer elk moment hervat zou kunnen worden, ware het niet dat het al twee jaar leegstaat en er nog geen spinnenweb te zien is. Zelfs insecten mijden het.

Begin 2013 lieten Fredrike en Rick Keijzer hun huis isoleren met Pur, een isolatiemiddel dat tussen de binnen- en buitenmuren gespoten wordt. Het bedrijf dat dat deed, maakte echter een fout, waardoor de muren van het huis zijn beginnen scheuren. Enkel dankzij ijzeren strips in de hoeken staat het huis nog recht. Toch is er volgens de verzekeraar niets aan de hand, ook al gaf het intussen failliete bedrijf al toe dat ze een fout gemaakt hadden.

Het ene kwaaltje na het andere

De schade aan het huis is niet het enige dat het gezin er weg houdt. Het hele gezin, tot de hond aan toe, kreeg last van allerlei kwaaltjes. Dat ging van bloedneuzen tot diarree én constipatie, duizeligheid, hartstoornissen, maaglast, noem maar op.

Drie jaar na de isolatie van het huis kwamen ze terecht bij de Nederlandse Stichting Purslachtoffers. Via hen kregen ze verhalen van lotgenoten te horen, mensen bij wie de verplichte ventilatiemaatregelen na het isoleren niet genomen werden. De slachtoffers spraken van een mist van isocyanaat die in hun huis hing na de isolatie en door hen ingeademd werd. Zo werden ze allergisch voor de stof, die een bestanddeel is van Pur.

Legaal vergiftigd

“Eigenlijk mocht je niet in de woning zijn”, klinkt het. “Maar wij waren gewoon thuis. Er was ons niets verteld.” Door de allergie krijgen de slachtoffers telkens klachten als ze met het isocyanaat geconfronteerd worden, en omdat het huis niet afdoende geventileerd werd na de isolatie, zit dat isocyanaat werkelijk overal. “We zijn legaal vergiftigd in ons eigen huis”, vertelt Fredrike.

De moeder van Rick zette meteen haar deuren open voor het gezin toen ze ervan hoorde. “Ik weet niet wat je doet, maar ik heb de bedden opgemaakt. Als je weg wil, kan je weg”, herinnert Rick zich de uitnodiging van zijn moeder. Ze zijn meteen vertrokken.

Het huis blijft echter een probleemzone. “Na 20 seconden zou Pur uitgehard moeten zijn, horen er geen gassen meer vrij te komen. Maar bij ons niet. Het gaat door, nu nog.” Daarom is ook het gebied rond het huis voor Rick een gevarenzone als de wind uit de verkeerde richting komt, en dat is een probleem, want het bedrijf van zijn broers en hem ligt vlak naast het huis.

Financiële aderlating

Niet alleen lopen de kosten voor de advocaat en de zorg voor hun kinderen op “want verzekeraars erkennen niet dat je ziek kunt worden van Pur”, maar ook de lening voor het huis waar ze nooit nog een voet kunnen binnenzetten, blijft doorlopen. Geld voor een huurwoning hebben ze niet, geld om het oude huis te slopen en een nieuwbouw te zetten, evenmin. Het gezin voelt zich aan alle kanten genegeerd. De overheid wil niets weten van hun verhaal omdat ze isolatie met Pur subsidieert, maar ook alle bedrijven en verzekeraars zijn weigerachtig om de schade te erkennen. “Stel dat wordt erkend dat ze ziek zijn geworden door Pur, en alle andere slachtoffers ook: wat denk je dat dat gaat kosten”, vat de broer van Rick het samen. “Dat wordt koste wat kost niet erkend.”

De situatie is zodanig hopeloos dat Rick zelfs al voorstelde zich met allerlei meetapparatuur (en met een ambulance voor de deur) weer op te sluiten in het huis. “Plak mij vol, zet een ambulance naast het huis en druk me de woning maar in. Moet jij eens kijken wat er dan gaat gebeuren.”

Door nkdr
    VOOR ABONNEES