Sneeuw teistert Vlaanderen: meer dan 600 km file, tunnels afgesloten, luchtverkeer verstoord

Bron © BELGA
Brussel -

Sinds vanochtend 8 uur geldt voor heel Vlaanderen code oranje door de hevige sneeuwval. Het was de drukste ochtendspits van het jaar met op het hoogtepunt meer dan 600 km file op Vlaamse snelwegen. Enkele tunnels zijn afgesloten, op- en afritten liggen er gevaarlijk glad bij en ook De Lijn en het luchtverkeer ondervinden grote hinder. “Vermijd of stel verplaatsingen uit en pas rijgedrag aan”, waarschuwen het KMI en het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

Maandagochtend en -voormiddag was de drukste ochtendspits van het jaar met op het hoogtepunt meer dan 600 km file op de Vlaamse snelwegen. De gevolgen van de hevige sneeuwval zorgden en zorgen nog steeds in heel het land voor moeilijkheden.

LEES OOK. Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie

Gevaarlijke rijomstandigheden, tunnels afgesloten

Ten gevolge van de sneeuw en bijhorende gladheid werden eerst de Jan Devos-tunnel en daarna de tunnels Belliard en Reyers-Meiser gesloten voor het verkeer. Uiteindelijk werden alle Brusselse tunnels gesloten. Daar komt sinds kort na de middag stilaan weer beweging in. Verder staan her en der nog auto’s vast, onder meer omdat enkele voertuigen moeilijkheden hebben met de op- en afritten. Strooidiensten doen er ondertussen alles aan om de toegankelijkheid van de wegen te verbeteren.

“De gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zo veel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig”, aldus het KMI.

OPROEP. Hoe lang was u vanochtend onderweg naar uw werk? Laat het ons weten op oproep@nieuwsblad.be

Een aantal ongevallen met vrachtwagens maken de verkeerssituatie moeilijker. Zo is op de E313 van Antwerpen naar Hasselt in Herentals Industrie de weg volledig dicht door een geschaarde vrachtwagen. Ook op de E17 van Kortrijk naar Gent verspert een geschaarde vrachtwagen de rechter- en middenstrook. De A12 was vanochtend volledig afgesloten, opnieuw door een ongeval met vrachtwagens. In Genk viel een zwaargewonde nadat twee personenwagens met elkaar in aanrijding kwamen, een van de voertuigen schoof tegen de brugpijler. De bestuurder zat gekneld en moest uit het wrak gehaald worden door de brandweer.

Openbaar vervoer verstoord

Het winterweer verstoort de dienstverlening van De Lijn in alle provincies. De hinder is het grootst in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant waar de vertragingen snel oplopen. “In de Vlaamse Ardennen rijden sommige bussen binnen, het is daar lokaal niet langer mogelijk om veilig te rijden. De bussen blijven zolang mogelijk rijden. De situatie op het terrein verandert snel en onze verkeersleiding volgt alles nauwgezet op”, klinkt het. In de andere provincies blijven bussen en trams nog rijden, maar met grote vertragingen en eventueel omleidingen. Vooral hellingen vormen een groot probleem.

Hinder voor luchtverkeer

Ook het luchthavenverkeer is verstoord. Brussels Airport raadt reizigers af naar de luchthaven te komen tot nader order. Al heel wat gestrandde passagiers wachten betere weersomstandigheden af. Zowel aankomende vluchten als vertrekkende vluchten lopen namelijk grote vertragingen op. Al meer dan 100 vluchten zijn vertraagd en zo’n 80 andere vluchten geannuleerd. Teams van de luchthaven zijn bezig met het ijsvrij maken van de vliegtuigen, maar de zichtbaarheid blijft slecht. Ook de runways worden met spoed vrijgemaakt zodat vluchten alsnog kunnen vertrekken.

Ook verschillende attracties en openbare evenementen werden stil gelegd. Zo werd in Antwerpen de ijspiste op de Groenplaats ontruimd door sneeuw op het dak.

Winterteam geactiveerd

Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie hebben ondertussen het winterteam geactiveerd. Alle partners zijn samengekomen om de situatie op de weg en de concrete acties op het terrein goed te kunnen opvolgen.

Op de VAB-Alarmcentrale worden momenteel al 64% meer oproepen geregistreerd dan op een gemiddelde maandagochtend. Vanochtend waren het vooral batterij- en startproblemen waarvoor de oproepen binnenkwamen, maar met de sneeuw die zal vallen verwacht VAB dat de komende uren het aantal ongevallen zal toenemen. VAB heeft extra wegenwachters ingezet en heeft ook nog personeel stand-by staan om de drukte op te vangen op de alarmcentrale.

Startproblemen

De voornaamste problemen vanochtend waren startproblemen, omdat de meeste wagens dit weekend hebben stilgestaan (zeker met de sneeuw van zondag) en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

Wat kan je dan doen?

• Schakel bij het starten alle onnodige stroomverbruikers (zoals GPS, verwarming, enz.) uit en ontsteek de lichten pas na het starten.

• Ontkoppel bij het starten, zodat de starter de minste weerstand ondervindt.

• Spaar je batterij en zet o.a. de achterruitontdooiing af als de ruit ontdooid is.

Ook vanavond nog problemen

“Aangezien de neerslagzone traag over het land gaat, verwacht Meteo Wing grote problemen tijdens de avondspits maandag, alsook tijdens de ochtendspits dinsdag”, zegt AWV. Het agentschap zegt dat de strooidiensten volop uitrijden “waar het nodig is”. Druk verkeer maakt dat extra moeilijk.

Sneeuw teistert Vlaanderen: meer dan 600 km file, tunnels afgesloten, luchtverkeer verstoord

Rukwinden aan zee

In de loop van maandagvoormiddag valt in zowat heel Vlaanderen sneeuw. In de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Brussel verwachten we tot 10 cm sneeuw. In West- en Oost-Vlaanderen wordt dit waarschijnlijk nog meer. In Henegouwen, het centrum en de Kempen kan de sneeuw tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw of regen. Op het einde van de namiddag en vanavond verplaatst de sneeuwzone zich naar het oosten van het land, maar ze zwakt af.

Vanochtend staat er overal een matige oostelijke wind. In het westen en het noorden van het land draait de wind naar noordoost en later naar noord. De windkracht neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee tot krachtig of soms zelfs zeer krachtig. Aan zee zijn rukwinden mogelijk in de buurt van 70 km/u. In het centrum wordt hij veranderlijk. In het oosten draait hij naar het zuiden.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag is het eerst zwaarbewolkt met sneeuw die van het westen en het centrum naar het oosten trekt. Vanaf de kust verschijnen er wat opklaringetjes, maar er kunnen ook nog sneeuwbuitjes vallen.

De minima liggen tussen -2 graden in Hoog-België en +3 graden aan zee. De wind waait matig en draait overal naar het westen.

Dinsdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien van smeltende sneeuw of lokaal sneeuw in Laag-België en sneeuw in de Ardennen. We krijgen maxima van 1 graad in de Hoge Venen tot 5 graden aan de kust. Er waait een overwegend matige westenwind, aan zee eerst uit noordwest.

Woensdag is het eerst nog droog met eventueel enkele opklaringen. Vanaf het westen neemt de bewolking verder toe en in de loop van de dag gaat het regenen. In de Ardennen kan de neerslag winters zijn. De maxima liggen tussen 3 en 8 graden. Er waait een stevige wind uit zuidelijke richtingen.

Donderdag verwachten we perioden van regen of buien. In de Ardennen heeft de neerslag een winters karakter. Het blijft winderig en de maxima schommelen tussen 2 en 7 graden.

Vrijdag is het wisselvallig met nog een paar buien, op de hoogten nog steeds met winters karakter. We halen maxima in het centrum rond 5 graden.

Tijdens het weekend wordt het mogelijk droger en komen er meer opklaringen. De maxima liggen in het centrum rond 4 of 5 graden en in vele streken krijgen we lichte nachtvorst.

Door evdg
  • VOOR ABONNEES