Erdogan noemt Israël een “terreurstaat” en roept de VN op om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina

Bron © De Telegraaf, Reuters

Foto: AP

Isräel is een “terreurstaat” en het Amerikaanse besluit betreffende Jeruzalem is een “beloning voor hun terreurdaden”. Dat zegt de Turkse president Erdogan bij het begin van een speciale top van het OIC (Organisatie voor Islamitische Samenwerking).

Erdogan had de top bijeengeroepen om te vergaderen over de beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Hij zei dat de stad “een rode lijn” is die niet overschreden mag worden en dat de erkenning een “beloning” is voor Israëlische terreurdaden. Hij roept de VN en de wereld op om de “onwettelijke en provocerende” beslissing van Trump te veroordelen. “Ik nodig de landen die het internationaal recht en de rechtvaardigheid respecteren op om bezet Jeruzalem te erkennen tot hoofdstad van Palestina”, aldus Erdogan nog.

Hij stelde ook dat Israël zijn grondgebied blijft uitbreiden, terwijl de Palestijnse gebieden steeds kleiner worden. Erdogan riep tot slot de moslims op om Jeruzalem te bezoeken, en daar naar de heilige plaatsen te gaan.

Het OIC is een internationale organisatie van islamitische landen met een vertegenwoordiger bij de VN. Hun voornaamste doel is om de belangen van moslims wereldwijd te behartigen.

Erdogan noemt Israël een “terreurstaat” en roept de VN op om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina
Foto: EPA-EFE
Door adm
  • VOOR ABONNEES