Vinylplaten van Prince die eigenlijk vernietigd moesten zijn duiken op

© Retna/Photoshot

Verschillende vinylplaten van het legendarische ‘Black Album’ van Prince zijn weer aan de oppervlakte gekomen. De poplegende had dertig jaar geleden nochtans gevraagd om alle exemplaren van het album te vernietigen. Recordmecca, een website van verzamelaars, verkocht woensdag een felbegeerde – en ongeopende – vinylplaat voor 15.000 dollar.

© Recordmecca

In december 1987 wou Prince zijn muziek uitgeven zoals niemand dat ooit eerder had gedaan. Hij stuurde in het geheim platen naar winkels, zonder dat zijn naam op de hoes stond. Zijn label Warner, waarmee hij meer dan eens overhoop lag, probeerde het hem eerst nog af te raden, maar perste en distribueerde het album uiteindelijk toch. Vanwege zijn eenvoudige, monochrome hoes kreeg het de titel ‘Black Album’.

Maar een tijdje later kwam Prince aanzetten met het verhaal dat hij een spirituele openbaring had ervaren en noemde hij het album “kwaadaardig”. Hij vroeg daarop dat alle kopieën zouden vernietigd worden.

Warner slaagde erin om een groot deel van de 500.000 al gedrukte vinylplaten te vernietigen. Maar vele andere zijn destijds gewoon verdwenen, tot blijdschap van verzamelaars.

Jeff Gold, eigenaar van de site Recordmecca en zelf een vroegere Warner-platenbons, zegt dat een gewezen kaderlid van het label met hem contact had opgenomen nadat hij vijf exemplaren van het ‘Black Album’ had gevonden. Gold verkoopt er drie van: één vond al een koper, de andere staat op dit moment op de website, terwijl de derde later verkocht wordt.

Aangeboden door onze partners