OVERZICHT. Hier veroorzaakte regen en smeltende sneeuw heel wat wateroverlast

In zowat heel Vlaanderen veroorzaakte de combinatie van felle regenbuien en smeltende sneeuw wateroverlast. Straten stonden blank, zandzakjes werden aangevoerd en de banen lagen er - opnieuw - gevaarlijk bij. Op verschillende waterwegen is het waak- en alarmpeil overschreden, de scheepvaart werd er stilgelegd wegens overstromingsgevaar. Het is niet uitgesloten dat ook huizen kunnen onderlopen. Een overzicht per provincie.

WEST-VLAANDEREN

Vooral in West-Vlaanderen was de overlast groot, de brandweer kreeg tientallen oproepen binnen. Verschillende straten stonden volledig blank, tunnels en loodsen liepen onder. Her en der dreigden wat woningen onder te lopen en er moesten ook kelders leeggepompt worden. Vooral in het westen van de zone, zoals in Menen en Ledegem, nabij de Heulebeek, kreeg de brandweer wat oproepen te verwerken.

OVERZICHT. Hier veroorzaakte regen en smeltende sneeuw heel wat wateroverlast

Er zijn ook enkele kleinere landelijke wegen een tijdlang afgesloten, zoals in Wevelgem. Ook de afrit Geluwe-Menen van de A19 stond een tijdje onder water woensdagavond.

In Dadizele, deelgemeente van Moorslede, zijn er nog problemen. “De Moorsledestraat staat blank, maar gevaar voor de woningen is er nog niet en de vooruitzichten zijn positief. We hebben wel het nodige preventieve werk gedaan en zandzakjes laten aanrukken”, aldus burgemeester van Moorslede Ward Vergote.

Ook in Roeselare onstonden heel wat problemen. Cursisten die een bijscholing volgden in hogeschool Vives werden geëvacueerd. De stad verspreidde daarop een plan met locaties waar er containers staan waar bewoners zandzakjes kunnen afhalen.

Nog in Brugge werd de kwartfinale van de Beker van België tussen Club Brugge en Charleroi afgelast. Het veld was onbespeelbaar geworden door het slechte weer.

OVERZICHT. Hier veroorzaakte regen en smeltende sneeuw heel wat wateroverlast

In Zonnebeke klagen de bewoners over een probleem dat telkens terugkomt zodra er veel regen valt. “Het is al vijf jaar hetzelfde. Zodra er meer neerslag is dan normaal, staan wij met onze voeten in het water.” De bekendmaking van het openbaar onderzoek voor het overstromingsgebied hangt nog uit. “Maar het moest eigenlijk al uitgevoerd zijn”, zegt Dirk Sioen, burgemeester van Zonnebeke. “Ik heb daarvoor gebeld, gemaild en actie ondernomen. Ik kan moeilijk zelf de schop in de grond steken. Nu is het jammer genoeg weer een hele winter bang afwachten voor deze mensen.”

LEES OOK. Regen en smeltende sneeuw veroorzaken wateroverlast: “Overstromingsgebied moest hier al gerealiseerd zijn”

Onder meer op het kanaal Gent-Oostende en ook in Brugge is geen scheepvaartverkeer meer mogelijk. Op de Leie, de Dender en de IJzer is er momenteel vloedregime en zijn er verschillende waak- en alarmpeilen overschreden. Daardoor mag er op sommige waterwegen niet worden gevaren, op andere rivieren of kanalen krijgen schippers een waarschuwing mee.

Volgens Waterwegen en Zeekanaal NV zullen de waterpeilen nog stijgen in de loop van donderdag. Het overstromingsgevaar is groot, er is een kans dat ook huizen kunnen onderlopen.

 

 

OOST-VLAANDEREN

Ook op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen was er lokaal wateroverlast.

Onder meer brandweerkorps Zottegem rukte een aantal keer uit naar Elene, Oombergen, Strijpen en Godveerdegem. Het korps kreeg ook oproepen uit Sint-Maria-Latem en Roborst. In Brakel stonden een aantal beken dreigend hoog. Op de foto: de Slijpkotbeek tussen de Wielendaalstraat en de Rijdtmeersen.

Vooral een woning in de Langestraat in Godveerdegem kreeg veel water binnen. Het water stroomde er de kelder binnen. Onder meer de diepvriezer dreef rond tussen al het andere materiaal en huisraad dat er opgeborgen lag. Het water komt er van kouters achter de woning.

VLAAMS-BRABANT

In Vlaams-Brabant moest de brandweer meer dan 100 keer uitrukken. Hoewel er nergens gewonden vielen, werd wel opgeroepen geen onnodige verplaatsingen te doen.

ANTWERPEN

Ook in Antwerpen zijn nog steeds mensen op het terrein waar nodig. Verschillende waakdrempels werden overschreden en heel wat waterlopen zijn dan ook onbevaarbaar.

 

 

Vandaag meer regen

Vandaag wordt het in Vlaanderen wisselvallig met enkele buien maar soms ook opklaringen. In het zuiden van het land vallen nog steeds buien van smeltende sneeuw en sneeuw met temperaturen tussen 0 en 3 graden. Er staat een stevige zuidwest tot westenwind.

Ook vrijdag en zaterdag volgen nog buien met sneeuw in de Ardennen en regen of smeltende sneeuw elders in het land. Maxima tussen 0 en 7 graden. Zondag wordt het tijdelijk droger.

 

 

Volgens het KMI viel er in november al abnormaal veel neerslag. De hoeveelheden gingen bijna overal boven de normale waarden.

Door evdg
    VOOR ABONNEES