Voormalig PS-minister: “Sterke partij nodig, zonder Elio Di Rupo”

© BELGA

Jean-Pascal Labille, de baas van de socialistische mutualiteit en ex-minister, gelooft niet de PS zich kan herlanceren met Elio Di Rupo als voorzitter. Voor hem is Paul Magnette de toekomst van de partij.

jvt, lob

Jean-Pascal Labille is misnoegd dat hij niet mocht spreken op het PS-congres in Luik en betreurt dat er geen ruimte voor debat was. De partij, het ziekenfonds en de vakbond vormen samen immers de “action commune”, de machtige drie-eenheid van de Franstalige socialisten.

De strakke organisatie van Elio Di Rupo laat volgens Labille geen ruimte voor afwijking, en zal de partij niet herlanceren.

“De ideeën zijn groter dan één man, de partij is belangrijker dan eender welke persoon”, zegt hij in een interview met Le Soir. “Ik heb gezegd dat de PS zo sterk mogelijk moet zijn om zijn ideeën te kunnen verwezenlijken, en daarvoor denk ik dat we een nieuw elan nodig hebben, een nieuwe groei, met een nieuw team. Met respect voor alles wat Di Rupo heeft gedaan voor de partij, en dat is veel, als onderdeel van de transitie.”

De Solidaris-topman pleit voor interne verkiezingen “als we de dertig procent willen halen”. Wie die vernieuwing moet leiden? “Diegene die de toekomst van de partij het meest belichaamt, is Paul Magnette”, stelt Labille.

LEES OOK (+). Elio Di Rupo lanceert voorstellen voor socialisme van 21ste eeuw: “Ecosocialisme is de toekomst”

Machtswissel

Probleem daarbij is dat de hoofdrolspelers een voorzitterswissel niet zien zitten voor 2018. Di Rupo heeft zich met de Chantier des Idées opnieuw stevig in het voorzitterszadel gehesen. Hij is zeker niet van plan om nu de leiding over te geven. De hele operatie werd door hem geleid. Hem nu buitendragen zou een grote klap zijn voor de plannen die de partij naar eigen zeggen “ voor de komende 20 jaar” heeft gesmeed in de Chantier.

Ook voor Magnette is overnemen voor de gemeenteraadsverkiezingen geen optie. Toen hij minister-president was, bleef hij zo veel mogelijk zijn stempel drukken op Charleroi. Maar nu hij voltijds terug is als burgemeester, wil hij de Carolo”s onder geen beding de boodschap geven dat hij opnieuw “weg” is voor een nationale opdracht.

Na de verkiezingen van 2018 ligt het veld mogelijk wel opnieuw open.

Coalitie

Over de vraag met welke partijen de PS kan en moet in zee gaan, is ook zeker het laatste woord nog niet gezegd. Thierry Bodson, topman van de Franstalige socialistische vakbond FGTB, vindt dat er een linkse coalitie moet gevormd worden als die mogelijkheid er is: PS-PTB-Ecolo. Bij de PS laten ze zich niet uit hun tent lokken. Met de PTB en Ecolo leveren ze strijd om dezelfde stemmen. Elke stem voor de communisten, zien de socialisten als een verzwakking van links “want zij willen niet regeren, ze zeggen het zelf!”. Tegelijk kunnen en willen ze de MR niet op voorhand uitsluiten.

“Die uitspraken laat ik voor meneer Bodson”, reageert Di Rupo in DS Weekblad. “Hij engageert alleen zichzelf. Wij doen intussen ons werk om het best mogelijke resultaat te behalen. En de avond van de verkiezingen zullen wij vrij zijn om te spreken met wie we dat gepast achten. Zal ik nog eens herhalen dat de PTB niet wil regeren? Wij wel.”

Ook binnen de FGTB is niet iedereen gewonnen voor Bodsons linkse plannen.

Aangeboden door onze partners