Bekende trainer houdt pleidooi voor 'afvallen met koolhydraten'

Foto: Shutterstock / Instagram

De Amerikaanse personal trainer Bob Harper, die onder meer Ellen DeGeneres tot zijn clientèle mag rekenen, heeft naar eigen zeggen dé oplossing voor wie wil afvallen. In zijn nieuwste boek ‘The Super Carb Diet’ pleit hij om koolhydraten opnieuw te omarmen, en vooral… op te eten.

Eerder dit jaar had de 51-jarige Bob Harper grote pech: hij kreeg een zware hartaanval. Daarom besloot hij om zijn dieet te herzien. “Na mijn hartaanval zocht ik naar een manier om mijn paleo-dieet bij te schaven zonder aan te komen. Ik had een eetpatroon nodig met veel voedingsstoffen, maar wel een dat hielp om mijn gewicht te behouden en me voldoende energie gaf om te herstellen”, schrijft hij in zijn nieuwste werk.

Brood zonder schuldgevoel

“Ik verlangde naar complexe koolhydraten”, staat er te lezen. Hij voegt eraan toe dat trendy diëten koolhydraten naar het verdomhoekje bannen, maar dat dat eigenlijk niet nodig is. “Ik wil brood, zelfs Oprah Winfrey wil brood. Ik wil een broodje als lunch zonder te denken dat ik een misdaad pleeg”, aldus Harper.

Langer verzadigd

Maar hoe helpen koolhydraten dan om af te vallen? Harper legt uit dat er goede en slechte koolhydraten bestaan. Het lichaam heeft meer tijd nodig om de complexe varianten af te breken. Ze bezorgen je langer een verzadigd gevoel, waardoor je net minder gaat eten. Je vindt dit type koolhydraten vooral in plantaardig voedsel.

Slechte variant

Harper adviseert om op te letten met eenvoudige (lees: slechte) koolhydraten zoals glucosestroop of vruchtensap omdat die sneller afbreken en een insulinepiek veroorzaken. Zijn conclusie: het klopt dat koolhydraten gevaarlijk kunnen zijn als je er te veel van eet of vaak de slechte variant smult, maar ze verdienen zeker een plaats in je dagelijkse leven.

Een dag volgens het nieuwe dieet van de man:

Ontbijt

Roerei met spinazie en geroosterde volkoren muffin en wat avocado

Lunch

Gebakken of gegrilde kippenborst met geroosterde bloemkool, wortels, broccoli en geraspte amandelen

Avondmaal

Extra grote salade met een magere kiphamburger op een volkorenbroodje

Toetje

Niet-vette Griekse yoghurt met een halve eetlepel notenboter

Door vwh
AANGERADEN