Overname Anderlecht: wordt Vandenhaute de nieuwe sterke man in het Astridpark, of wordt het de zoon van Michel Verschueren?

Wie neemt Anderlecht over? Wordt het Ghelamco-baas Paul Gheysens, die via zijn kinderen een bod uitbracht, wordt het de groep rond Wouter Vandenhaute of komt er met Jan Peeters een verrassende derde naam uit de bus. Die laatste is de voormalige rechterhand van Marc Coucke en wil Michaël Verschueren naar voren schuiven als sterke man. Deze middag hakken de hoofdaandeelhouders van paars-wit op een geheime locatie de knoop door.

LEES OOK IN ONZE PLUSZONE: Alles wat u moet weten over de mogelijke verkoop van RSC Anderlecht

Voor de kandidaat-overnemers was gisteren de laatste dag om hun bod en sportieve plan in te dienen bij operationeel directeur Jo Van Biesbroeck, die controleert of de aanbiedingen wettelijk in orde zijn. Deze middag zou het bestuur van Anderlecht de knoop doorhakken. Om 12u30 blazen de hoofdaandeelhouders van paars-wit op een onbekende locatie verzamelen om te beslissen over wie de club overneemt.

Overname Anderlecht: wordt Vandenhaute de nieuwe sterke man in het Astridpark, of wordt het de zoon van Michel Verschueren?
Michaël Verschueren Foto: Photo News

Zoon Michel Verschueren?

Een van de opvallendste pistes die onze redactie bereikte is die van Jan Peeters, die samen met studiegenoot Marc Coucke Omega Pharma oprichtte, er jaren Chief Financial Officer was en van 2003 tot 2005 zelfs CEO. Hij is een groot supporter van Anderlecht en droomt al jaren van een voetbalclub. Daarnaast is Peeters een kennis van RSCA-aandeelhouder Michaël Verschueren en is hij in staat investeerders te verzamelen. Mocht het de groep rond Peeters lukken om de club over te nemen, dan zou hij Verschueren naar voren schuiven als nieuwe sterke man bij de club-in navolging van diens vader Michel Verschueren, van 1980 tot 2003 manager bij Anderlecht.

TIJDLIJN. Zo verliep het overnamedossier

Groep rond Vandenhaute?

Nog een opvallende naam is Wouter Vandenhaute, baas van Woestijnvis en Flanders Classics. Nadat de samenwerking met Ghelamco-baas Paul Gheysen spaak liep, zou hij nu samen met enkele Belgische investeerders een bod van 45 miljoen hebben gedaan voor 60% van de aandelen.

Het project van de coalitie rond Vandenhaute biedt wellicht niet de hoogste prijs, maar gaat uit van een sportief plan. Kenners verwachten dat hun biedprijs mogelijk nog wat aangepast wordt. Dat hoort bij het tactische spel.

Overname Anderlecht: wordt Vandenhaute de nieuwe sterke man in het Astridpark, of wordt het de zoon van Michel Verschueren?
Wouter Vandenhaute Foto: Lieven Van Assche

Ook ex-CEO Bpost betrokken

Een andere bekende naam in de groep rond Vandenhaute die zich “vrienden van Anderlecht” noemt, is Johnny Thijs. De ex-CEO van Bpost is de verbindingsfiguur met sterke man Alexandre Van Damme, die nu al 15 procent van de club bezit. Van Damme en Thijs kennen elkaar van bij AB InBev: eerstgenoemde is daar de grootste aandeelhouder, laatstgenoemde was in de jaren 90 nog ceo bij de bierreus. Zo wordt ook de link gelegd met een ander lid van de investeerdersgroep: Jo Van Biesbroeck. De huidige operationeel directeur van Anderlecht komt van AB InBev. Ook Geert Duyck en Steven Buyse (van investeringsgroep CVC Capital Partners) kennen Vandenhaute nadat ze een aantal jaar geleden samen een plan schreven voor de hervorming van het internationale wielrennen.

Tussen Vandenhaute en Gheysens zat het al sinds oktober niet meer snor. Vandenhaute ervaarde Gheysens als onbetrouwbaar en smeedde vervolgens discreet een alternatieve alliantie. De coalitie waarmee Vandenhaute zijn bod deed, is vooral tactisch sterk en zou Roger Vanden Stock moeten charmeren. Pittig detail: Thijs zat ook even bij Ghelamco als bestuurder maar stapte daar op in 2016 na anderhalf jaar omdat hij het niet eens was met de manier van werken met Gheysens die alles zelf bepaalde. Thijs kan zijn ex-baas nu dus een hak zetten...

Gheysens schakelde D’Onofrio in

Overname Anderlecht: wordt Vandenhaute de nieuwe sterke man in het Astridpark, of wordt het de zoon van Michel Verschueren?
Paul Gheysens Foto: Photo News

Omdat er intern veel tegenkanting is tegen Paul Gheysens veranderde die het geweer van schouder. Hij liet zijn kinderen Michael (35), Simon (34) en Marie-Julie (23) het bod plaatsen. Zo hoopt hij meer kans te maken op de aandelen – en ook om het Eurostadion te bouwen – en kan hij de sterke man blijven bij Antwerp. Omdat het huwelijk met Vandenhaute op de klippen liep, schakelde de businessman dan maar Luciano D’Onofrio in om met paars-wit te onderhandelen. Dat is niet alleen zijn sportief directeur op Antwerp, maar ook een vriend van Roger Vanden Stock. Of dat zal volstaan om Gheysens zijn kinderen aan de macht te helpen bij paars-wit is twijfelachtig.

Dan is er nog Johan Beerlandt, de ex-CEO van de bouwgroep Besix. Hij bezit 5 procent aandelen heeft volgens De Tijd een voorstel op tafel gelegd maar zou niet de bedoeling hebben de club helemaal te kopen. Beerlandt is ook wel bereid om zo’n alliantie als die van Vandenhaute, met mensen die de club goed kennen, te steunen...

In elk geval lijkt paars-wit, nu de deadline voor het indienen van een offerte sinds middernacht is verstreken, in Belgische handen te blijven. De steenrijke Oezbeekse Rus Alisher Usmanov zou zelfs geen bod ingediend hebben. De deadline voor offertes werd ingesteld omdat het de huidige aandeelhouders van Anderlecht menens is de club snel te verkopen. Vanaf nieuwjaarsdag treedt immers de nieuwe wet omtrent meerwaarde op aandelen in voege, waardoor de kleine aandeelhouders plots een vele hogere meerwaardebelasting zouden moeten betalen op hun aandelen.

Eens de beslissing is gevallen, volgt er nog een gecompliceerde juridische

procedure die de verkoop moet finaliseren. Zeker als de investeerder al elders aandelen zou hebben.

LEES OOK: Maar liefst 17 van de 24 profclubs zijn verkocht of staan te koop. Maar hoeveel is elke club waard?

Door jug, vml,lvdw
AANGERADEN