Amerikaanse turnster doet akelige onthulling over turnbond in misbruikaffaire

Bron © CNN

Foto: Photo News

De zaak rond het misbruik van olympisch turnkampioene McKayla Maroney krijgt een nieuwe wending. De 21-jarige Amerikaanse beweert dat ze van de turnbond zwijggeld kreeg om de wandelgang van voormalig teamarts Larry Nassar stil te houden.

Even terug in de tijd. Maroney liet in oktober via twitter weten zeven jaar lang te zijn misbruikt door een osteopaat van de Amerikaanse turnploeg, tot zelfs de dag voor ze op de Spelen in London goud pakte in de landenmeerkamp. Dat bleek Nassar te zijn. “Het begon toen ik 13 jaar oud was en het is pas gestopt zeven jaar later, toen ik stopte als turnster.”

Maroney deed toen pijnlijk gedetailleerd uit de doeken hoe de osteopaat te werk ging en stond niet alleen met haar verhaal. Nassar werd ervan beschuldigd tientallen andere meisjes te hebben misbruikt, zowel binnen de turnwereld als aan de kliniek van Michigan State University waar hij werkzaam was. Meer dan 125 vrouwen dienden klacht tegen hem in.

Zwijggeld

Nassar werd begin deze maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig jaar voor het bezit van kinderporno. Het onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarige turnsters loopt nog, maar krijgt nu mogelijk een nieuwe wending. Maroney beweert zwijggeld te hebben ontvangen van de turnbond om de zaak in de doofpot te stoppen.

De Amerikaanse zou gedwongen zijn om eind 2016 een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen. De reden: ze had op dat moment dringend geld nodig om psychologische hulp te kunnen betalen. Maroney zou naar verluidt 1,25 miljoen dollar (meer dan 1 miljoen euro) hebben ontvangen.

Proces

Maroney daagt de Amerikaanse turnbond daarvoor nu voor de rechter. Haar advocaat John Manly stelt dat USA Gymnastics de overeenkomst geschonden heeft door met het misbruik naar buiten te treden en eist daarom een schadevergoeding. Maroney zou de overeenkomst ook ongeldig willen laten verklaren. “Het was een illegale en immorele poging om het slachtoffer van seksueel misbruik het zwijgen op te leggen”, vindt Manly.

De turnbond reageert furieus op de aanklacht. Volgens USA Gymnastics zou de advocaat van Maroney zelf aangedrongen hebben op de geheimhouding van de overeenkomst. “We staan achter Kayla en anderen die zich uitgesproken hebben over grensoverschrijdend gedrag, waaronder dat van Larry Nassar. We willen met haar dan ook in gesprek gaan”, klinkt het.

Door vtvn
    Meest recent