’t Is voor de vijftiende keer gebeurd

Dit is de ‘Slimste Mens ter Wereld’ na razend spannende eindstrijd

’t Is gebeurd, de eindstrijd is afgelopen. Televisiekijkend Vlaanderen heeft kunnen zien hoe de vijftiende ‘Slimste Mens Ter Wereld’ de concurrentie met 0 seconden op de teller achterliet. Na een razend spannende aflevering moesten topfavoriet Dalilla Hermans en nieuwslezers Goedele Wachters de duimen leggen. De felbegeerde titel komt in 2017 op naam van journalist Xavier Taveirne.

nadb,mrra

De spanning was te snijden, de hele aflevering lang. Met veertien seconden over kon Xavier Taveirne nipt winnen. Tijdens de “normale afleveringen” eindigde hij als derde, maar dankzij doortastende en goed getimede antwoorden, springt hij als eerste over de eindmeet. Zijn collega’s van ‘De Zevende Dag’ zullen fier zijn, want daarmee is de journalist de vijftiende bekende Vlaming die de titel op zijn naam mag zetten.

© VIER

Wie waren de drie finalisten?

Na haar negen deelnames is Dalilla heel vaak aangesproken op straat. “Iedereen was super vriendelijk en had een leuke reactie klaar”, vertelt de redactrice van Charlie Magazine. Haar outfit is helemaal klaar voor een spetterende aflevering: “Ik heb zelfs een cape zoals superwoman!”

Zij neemt het op tegen twee andere journalisten. Goedele Wachters speelde woensdag Filip Peeters naar huis. De nieuwslezeres hoopt op dezelfde manier haar twee concurrenten naar huis te spelen. Maar dat is buiten Xavier Taveirne gerekend, want de presentator van ‘De Zevende Dag’ gaat ook zijn beste beentje voorzetten. Zijn mama zit immers alweer trots in de zaal te supporteren.

Wie zat er in de jury?

Ze zitten strak in het pak: Jeroom en Jonas Geirnaert. Klaar voor de belangrijke avond. Een avond die bovendien al niet meer stuk kan. Onderweg naar de aflevering kregen de twee juryleden namelijk 10.000 euro in hun handen gestopt van Axel Daeseleire. Daarmee gingen ze onmiddellijk naar een gokkantoor.

“We hebben 1.000 euro ingezet op de overwinning van Dalilla, 1.000 euro op de overwinning van Goedele en 1.000 euro op de overwinning van Xavier. De overige 7.000 euro hebben we ingezet op de prognose dat Erik Van Looy voor het einde van de aflevering een heup gaat breken”, grapte Jonas Geirnaert.

Wat was de flauwste mop?

Flauw maar toch bijzonder grappig. Naar eigen zeggen is de jury niet zo deftig uitgedost voor het programma. In de plaats daarvan trokken ze hun kostuums aan voor een plechtigheid in het Jubelparkmuseum waar de curator Erik terug in de mummiezaal gaat zetten, zegt Jeroom.

“Het is de laatste aflevering. We zitten bijna in de kerstsfeer. Mag ik vragen om mij iets minder te beledigen”, reageert Erik Van Looy - zoals we van hem gewend zijn - giechelend.

Wat was de vreemdste vraag?

De vreemdste vraag is ongetwijfeld: heb jij favoriete rivieren? Een antwoord heeft Xavier Taveirne niet meteen klaar (wie wel?!). “Ik snap het. Dat is misschien wat privé”, reageert Erik Van Looy laconiek.

Wie viel als eerste af?

De drie journalisten zijn duidelijk aan elkaar gewaagd. In geen enkele ronde kunnen hun tellers genoeg uitlopen om zeker te zijn van een plaatsje in de finale. Wanneer Goedele de laatste vraag krijgt, lijkt het alsof het een volledig vrouwelijke finale gaat worden. Op het allerlaatste moment weet Xavier echter nog de resterende drie trefwoorden te geven. Daarmee kan hij zich veiligstellen en verdient hij een plek in de eindstrijd.

Dalilla moet als eerste de handdoek in de ring gooien. In de laatste aflevering gaan immers de twee besten naar het finalespel. Wie het finalespel wint, wordt De Slimste Mens ter Wereld van 2017. Als topfavoriet wist ze maar 254 seconden bij elkaar te rapen. Goedele klopt af op 286 seconden en Xavier begint vanuit de sterkste positie aan de finale met 363 seconden.

Hoe verliep de finale?

Geen verrassing dat Goedele Wachters en Xavier Taveirne aan elkaar gewaagd zijn. Het is een spannende nek-aan-nekrace. Ze spelen allebei heel sterk. De topnummers van ABBA hadden het einde kunnen betekenen voor Xavier, maar Goedele kon door de stress niet meer op drie van hun grootste hits komen. De tussenstand na die vraag veroorzaakte een spanning als nooit tevoren: Goedele (54) en Xavier (52).

Herman De Koninck betekende het einde voor Goedele Wachters. Het duurt even maar uiteindelijk wist Xavier Taveirne met drie goede trefwoorden haar teller op nul te krijgen. Met slechts enkele seconden verschil. De man kan het zelf amper geloven. Zijn gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen.

Wie is voor één jaar De Slimste Mens ter Wereld?

Xavier Taveirne mag zichzelf De Slimste Mens ter Wereld noemen. En daar is hij uiteraard dolblij mee! Jeroom en Jonas hebben zich keurig opgemaakt voor dit moment. Zij krijgen de grote eer de oorkonde over te dragen aan De Slimste Mens ter Wereld van het vijftiende seizoen.

Daarmee neemt Xavier Taveirne de fakkel over van Gilles Van Bouwel. En of hij er gelukkig mee is!

© VIER

Aangeboden door onze partners

Lees ook