Dirk raakte vier jaar geleden deels verlamd. Nu liep hij mee op de Warmathon van Music for Life

Foto: VRT

Maldegem -

Dirk Schockaert (44) uit Donk, een deelgemeente van Maldegem, is verlamd langs de linkerkant van zijn lichaam. Toch kreeg hij het donderdag voor elkaar om 500 meter te wandelen op de Warmathon in Brugge. “Ik wil aan mijn kinderen laten zien dat je ondanks alles nooit mag opgeven.”

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dirk Schockaert was communicatieverantwoordelijke bij De Lijn in West-Vlaanderen en leefde voor zijn job. Tot hij in november 2013 een herseninfarct kreeg en in een coma belandde. “Mijn leven was in één seconde plots veranderd”, vertelt Dirk. “Het heeft zelfs niet veel gescheeld of ik was er niet meer. Ze hebben mijn vrouw en kinderen zelfs twee keer opgeroepen om mij nog een laatste groet te komen brengen.”

Maar Dirk vocht terug, ontwaakte uit zijn coma en startte aan een lange revalidatieprocedure. Ook al wist hij toen dat hij zijn leven lang halfzijdig verlamd zou blijven. “Mijn lichaam zal zich nooit meer volledig herstellen. Maar ik ben hoopvol. Ik ben streng voor mezelf en mijn omgeving. Om die reden ben ik al zo ver geraakt”, zegt hij.

(lees verder onder de foto)

Dirk raakte vier jaar geleden deels verlamd. Nu liep hij mee op de Warmathon van Music for Life
Foto: vrt

En donderdag is Dirk nog dat ene stapje verder gegaan, door deel te nemen aan de Warmathon in Brugge, het loopevenement ten voordele van Music for Life. Tijdens zijn trainingsperiode vooraf werd hij begeleid door Jasper, een student lichamelijke opvoeding. Maar het scheelde niet veel, of Dirk had niet kunnen deelnemen aan het evenement. “Ik lag vorige week nog in het ziekenhuis. Maar het verplegend personeel gaf me toestemming om op de gang te oefenen.” En dat heeft geloond: hij kon 500 meter te voet afleggen op de Warmathon. De laatste meters werd hij door alle deelnemers luid aangemoedigd. Dirk viel aan de finish wenend in de armen van Jasper.

Nooit opgeven

Een knalprestatie, waarvan hij naar eigen zeggen een boost heeft gekregen. En dat is nodig, vindt Dirk. “Want ik heb het nog vaak heel moeilijk. Ik heb mijn verlamming nog steeds geen plaats kunnen geven. Maar ik blijf werken aan een 2.0-versie van mezelf. Ik ben dat verplicht tegenover mijn kinderen. Ik wil hen laten zien dat je moet doorzetten in het leven en nooit mag opgeven. Ook al ga ik nooit meer de oude worden, toch ben ik ervan overtuigd dat ik nog dat extra stapje verder zal geraken”, besluit hij.

Dirk raakte vier jaar geleden deels verlamd. Nu liep hij mee op de Warmathon van Music for Life
Foto: vrt
Door Jeroen De Bodt