Wil jij een dier adopteren? Chris Dusauchoit geeft je tips!

In deze periode brengen een heleboel mensen de feestdagen door met vrienden of familie. Maar terwijl we met z’n allen genieten van de sfeer en de huiselijke gezelligheid, zitten de asielen vol met dieren die verlangen naar een warme thuis. Om hen een grotere kans te geven op een mooier nieuw jaar, zetten wij een week lang asieldieren uit heel Vlaanderen in de kijker. Dierenliefhebber Chris Dusauchoit geeft enkele tips over hoe je zo’n adoptie best aanpakt.

Morien Raeymakers

“Overweeg het zeker om er eentje uit een asiel te adopteren”, reageert Dusauchoit enthousiast aan Het Nieuwsblad Online. Ook Chris zijn teckel Margo en labrador Mona komen daar vandaan. “Het moet natuurlijk een persoonlijke keuze zijn van mensen. Je kan niemand het recht ontzeggen om een jonge ras pup in huis te halen. Maar ik wil iedereen er zachtjes toe aanzetten om het op zijn minst te overwegen.”

© Kris Van Exel

TIP 1: “Ga nooit over één dag ijs!”

“Onderschat zo’n adoptie niet!” zegt de 55-jarige televisiepresentator. “Ga nooit over één dag ijs als je een adoptiedier overweegt. Er is een reden waarom de asielen in België overvol zitten. Sommige mensen denken er niet lang genoeg over na. Op een bepaald moment, bij tegenslag is elke smoes goed genoeg voor mensen om hun dier achter te laten in een asiel. “Ze worden te groot”, “we gaan verhuizen”, “we hebben er geen tijd meer voor”, “het pas niet meer bij het behang”… Je moet er bij stilstaan dat ook die dingen kunnen gebeuren.”

Als je er klaar voor bent om ook in de moeilijkere tijden een dier in je familie op te nemen, dan is zo’n adoptie heel zinvol, vindt de voormalige presentator van ‘Dieren in nesten’. “Die mentaliteitswijziging zal er voor zorgen dat het dier écht bij jou gaat horen. Er is niets ergers dan een asieldier dat enthousiast met je mee naar huis trippelt, dat dan een paar maanden later droevig terug in hetzelfde hok moet wachten op een nieuwe eigenaar.”

TIP 2: Geen liefde op het eerste gezicht

Maar hoe begin je daar dan aan? Toen Dusauchoit zelf de teckel Margot zag in een asiel, was hij meteen verkocht door haar schattige oogjes. “Maar ik ben rustig naar huis gereden, om dan drie dagen later nog eens terug te gaan en mezelf te informeren. Zo kon ik beslissen met mijn hart én mijn hoofd. Dat is de beste tip die ik kan geven.”

“Goede asielen leggen je dan ook even op de rooster: zij geven niet zomaar hun dieren mee en dat is heel goed. Er zijn te veel broodfokkers die blij zijn dat ze van hun pups af zijn, zonder te kijken of die bij een warme thuis zullen terechtkomen. Dat is niet goed voor de dieren én niet goed voor de kopers.”

TIP 3: Nergens beter dan bij familie

Liefde op het eerste gezicht is dus broodnodig. Maar het kan ook nooit kwaad om nog wat langer kennis te maken, voor je een dier mee naar huis neemt. “Ga gewoon eens op bezoek en vraag of je eens met het dier mag gaan wandelen. Dan weet je meteen hoe het voelt!” aldus Dusauchoit. “Ook je andere familieleden of huisdieren eerst meenemen op verkenning is een goed idee. Dan kan je meteen zien hoe het adoptiedier in je gezin past.”

© Shutterstock

TIP 4: Luister naar je nieuwe vriend

Wanneer je dan toch de grote stap voor jou en het dier gewaagd hebt, dan moet het belangrijke werk nog beginnen. “Het is niet voldoende om alleen maar te denken ‘ik ga hem redden’. Je moet het dier opvoeden, je moet erin investeren. Omgaan met een asieldier is niet altijd rozengeur en maneschijn.”

“Een dier verzorgen vraagt ook inspanningen. Een lieve kleine puppy kan zonder de juiste aanpak uitgroeien tot een etter van een hond. Dat ligt niet aan het dier maar aan de baas, zo zit het bij adoptiedieren ook.”

“De beste leidraad voor de opvoeding is een blik op het verleden, zo vindt de dierenliefhebber. “Was het een braaf oud hondje? Dan heeft het wellicht geen handleiding nodig. Was het een rottweiler die door zijn vorige baas aangezet werd om agressief uit te halen, dan weet je aan welke aspecten je moet werken. Is het een blind katje? Kijk dan hoe je zelf zou willen behandeld worden zonder zicht. De voorgeschiedenis van het dier zal je alles leren.”

TIP 5: Hart voor dieren? Neem je camera!

Als afsluiter wil Chris Dusauchoit alle dierenliefhebbers met een oog voor mooie foto’s aansporen om hun camera te nemen en naar een asiel in hun buurt te trekken. “Haal een hondje, een katje, een konijn of een pauw uit zijn omgeving in de kennel en trek er prachtige foto’s van. In de natuur, met een mooie achtergrond. Geef die beelden aan de asielcentra en laat ze daarmee reclame maken op Facebook. Dat verhoogt de kansen op een nieuw gezin voor zo’n dieren enorm. Zo help ook jij ze in koude dagen aan een warme thuis.”

LEES ALLES OVER ONZE ADOPTIEREEKS VIA www.nieuwsblad.be/adopteer-een-dier

© NBO

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten