UPDATE. Dit diertje vond een warme thuis voor tijdens de koude dagen!

Dit konijn moest overleven tussen uitwerpselen en met vastgeklitte vacht. Nu heeft hij een nieuwe thuis

In deze periode brengen een heleboel mensen de feestdagen door met vrienden of familie. Maar terwijl we met z’n allen genieten van de sfeer en de huiselijke gezelligheid, zitten de asielen vol met dieren die verlangen naar een warme thuis. Om hen een grotere kans te geven op een mooier nieuw jaar, zetten wij een week lang asieldieren uit heel Vlaanderen in de kijker. Vandaag: dit schattige hangoorkonijn.

Morien Raeymakers

© NBO

Toen agenten van de Antwerpse politie dit konijn vonden in een huis, was het dier in een erbarmelijke staat. “Zij besloten het hangoorkonijntje te redden van een verschrikkelijke thuissituatie. Hij moest overleven in zijn eigen uitwerpselen”, vertelt Marcel Peeters van VOC Brasschaat Kapellen.

“Toen het dier op 30 december bij ons aankwam hing zijn haar in vieze klitten. Zijn onderbuikje en achterste hingen vol met gedroogde mest. We hebben hem enkele keren moeten wassen en ontsmetten om hem opnieuw proper te krijgen.” Alsof dat nog niet erg genoeg was, bleek het beestje tijdens het onderzoek van de dierenarts een zware ontsteking te hebben. “Hij heeft een week medicatie moeten nemen. Maar nu is hij prima in orde en wacht hij vol ongeduld op een gezellige thuis.”

© NBO

Konijnen worden groot

“Hier zitten de dieren bij goed weer in een volière gezellig bij de andere dieren. De mannen en de vrouwen staan natuurlijk wel apart, want anders zijn er al snel heel wat meer konijntjes die we moeten laten adopteren”, lacht Peeters, die samen met 60 vrijwilligers dag in dag uit instaat voor het welzijn van de dieren. “Bij koud weer zitten ze lekker warm binnen in een hoek 50 op 80 op 100 centimeter.”

Dat moet je thuis ook voorzien. Want konijntjes worden ook groot. “Dat vergeten mensen soms. Ze zijn schattig als ze klein zijn, de kindjes zien ze dan heel graag, maar als ze groter zijn dan kan je ze minder gemakkelijk pakken, want dan wegen ze zwaar. En dan dumpen ze de dieren. Zo werkt het niet natuurlijk.”

Zijn eigen stekje

Als dit hangoorkonijn zijn eigen plekje heeft in huis, dan is hij heel tevreden. “Dan kan hij rustig op zijn gemak slapen en eten. Worteltjes, witloof, komkommer, tomaten of droogvoeder, hij eet het allemaal”, vertelt Peeters.

Ook met kleine kindjes leeft dit konijn graag samen, zolang je hen goed uitlegt hoe ze hem mogen oppakken en hoe ze rustig met hem kunnen rondhangen. Heb je nog andere huisdieren? Dan moet je wel even oppassen. Zeker met honden. “Als ze na twee of drie dagen bij het konijn liggen blaffen, dan mag je het konijn zeker niet alleen loslaten bij je hond. Als ze gewoon wat nieuwsgierig snuffelen, dan is het perfect om je konijn ook dichterbij te nemen, lekker warm mee in je gezellige thuis.”

UPDATE. Het konijn met zijn schattige hangoren heeft een warme thuis gevonden in deze koude dagen! Bedankt om te delen.

LEES OOK.Wil jij een dier adopteren? Chris Dusauchoit geeft je tips!

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten