Jeugdcup Het Nieuwsblad: op naar de finale!

Foto: Joris Herregods

In de gebouwen van Mediahuis werd vrijdag de loting georganiseerd van de eindrondes voor de Jeugdcup Het Nieuwsblad. Niet minder dan 1.659 teams meldden zich dit jaar voor de 46e editie van de Jeugdcup. De voorbije maanden speelden zij allen in de voorrondes. Vanaf begin mei vinden de provinciale finales plaats, op zondag 13 mei wordt de interprovinciale finale gespeeld, en uiteindelijk vindt de nationale finale plaats op maandag 21 mei, op het terrein van Waasland-Beveren.

De organisatoren van de Jeugdcup Het Nieuwsblad zijn terecht trots op de editie van dit jaar, niet alleen omdat een recordaantal teams meedoet, maar ook omdat de dames steeds beter de weg vinden naar het unieke tornooi. “Het huidige aantal ploegen dat deelneemt is een absoluut record. We dachten vorig jaar al dat het een keer gedaan moest zijn, maar dit jaar was er opnieuw een enorme groei dankzij de komst van de U8 en de U9-reeksen in het toernooi”, aldus Emiel Tack van het organisatiecomité. “Bij de dames is er wel nog heel veel marge, want daar spelen we momenteel nog heel recreatief. Iedereen mag er meedoen, of het nu ploegjes zijn uit scholen of jeugdbewegingen. In vergelijking met vorig jaar hebben we daar nu wel één derde meer deelnemers.”

Jeugdcup Het Nieuwsblad: op naar de finale!
Foto: Joris Herregods

Jeugdfestivals voor U7

“We hebben het weer mee gehad, door de sneeuwval van twee weken geleden moeten we slechts enkele wedstrijden inhalen”, gaat Tack verder. “Door dat recordaantal ploegen kunnen we moeilijk ontevreden zijn. We willen ook de U7 laten meedoen, maar hen laten spelen met heen- en terugwedstrijden zoals in de Jeugdcup bleek niet haalbaar. Daarom gaan we voor hen twee Jeugdfestivals organiseren. Een daarvan wordt gehouden in het Oost-Vlaamse Maldegem, en we denken aan Westerlo voor de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Dan kan elke deelnemende U7-ploeg daar vijf of zes korte wedstrijdjes van zes minuten spelen.”

Jeugdcup Het Nieuwsblad: op naar de finale!
De loting werd in goede banen geleid door Philippe De Meyer (links), Emiel Tack (midden) en Freddy Matthijssens (rechts). Foto: Joris Herregods

Ook Philippe De Meyer, voorzitter van het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen binnen Voetbal Vlaanderen, is tevreden over wat er met de Jeugdcup bereikt wordt. “Uiteraard zijn we heel trots. Voor veel teams is dit de Champions League van de jeugd. Tijdens het weekend zouden clubs zelfs wedstrijden uitstellen zodat ze in deze competitie kunnen spelen. Voor de kinderen is dat ongelooflijk, ook omdat ze eens spelen tegen andere ploegen dan die uit hun eigen competitie. Voor hun normale competitie zou een lange verplaatsing misschien een probleem zijn, maar voor de Jeugdcup willen de ouders dat doen! Bovendien is het voor de beste teams leuk dat ze op het einde kunnen spelen op terreinen van bekende Belgische clubs. Veel voetballertjes zullen die kans nooit krijgen!”

De Jeugdcup van Het Nieuwsblad brengt in totaal liefst 19.220 spelers aan de aftrap.

Hieronder vindt u het lotingschema. Elk overblijvend team van elke reeks heeft een nummer gekregen van 1 tot 16 (1 tot 8 in reeksen waar slechts acht teams overblijven).

Voor de reeksen met 16 overblijvende teams:

9 vs. 8

16 vs. 12

6 vs. 4

5 vs. 11

10 vs. 2

3 vs. 15

14 vs. 7

1 vs. 13

Voor de reeksen met 8 overblijvende teams:

6 vs. 8

5 vs. 4

3 vs. 2

1 vs. 7

Speeldata Vlaams Brabant/Antwerpen/Limburg

1/8 finales op 31 januari 2018 en 7 februari 2018 ( enkel in reeksen met 16 ploegen )

1/4 finales op 21 februari 2018 en 7 maart 2018

1/2 finales op 23 maart 2018 en 18 april 2018

Provinciale finales Antwerpen en Limburg op 1 mei 2018

Provinciale finale Vlaams-Brabant op 5 mei 2018

Speeldata Oost- en West-Vlaanderen

1/8 finales op 7 en 21 februari 2018

1/4 finales op 7 en 28 maart 2018

1/2 finales op 18 en 25 april 2018

Provinciale finales West-Vlaanderen op 6 mei 2018

Provinciale finales Oost-Vlaanderen op 10 mei 2018

Door svar, jma
SPORT VOOR ABONNEES
Meer voetbal