Nog wat slaap inhalen tijdens de kersvakantie? Dit zet je beter op tafel

Foto: Shutterstock

Droom je van een goede nachtrust tijdens de kerstvakantie, dan kies je er misschien beter voor om tijdens de feestdagen ook eens vis op tafel te zetten. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat wie regelmatig vis eet ook zijn slaapkwaliteit de hoogte instuwt.

Kiezen jullie steevast voor een vleesfondue, de klassieke kalkoen of kaasraclette tijdens de kerstperiode? Misschien toch eens overwegen om wat vis op de menukaart te zetten. Zeker als je gebaat bent bij een goede nacht slaap. Uit een onderzoek van de University of Pennsylvania, dat werd gepubliceerd in Scientific Reports, is namelijk gebleken dat er een link bestaat tussen het regelmatig eten van vis en kwalitatieve slaap. Algemeen wordt aangenomen dat dat het gevolg is van de goede omega 3-vetzuren die in vis terug te vinden zijn.

Om tot die conclusie te komen, moesten 541 Chinese kinderen tussen 9 en 12 hun eetgewoontes noteren terwijl hun ouders naar het slaappatroon van de kinderen werd gevraagd. Eenmaal ze 12 werden, kregen ze ook een IQ-test voor de neus geschoven. Zo kon ontdekt worden dat wie regelmatig vis eet, beter scoort op slaap- en IQ-tests. Die betere cognitieve resultaten kunnen volgens de onderzoekers ook gelinkt worden aan de betere slaap.

Verschil

"Het brein van een kind kan nog flink gekneed worden tijdens de ontwikkeling", zegt hoofdonderzoeker Adrian Raine. "We kunnen beter anticiperen op het feit dat de consumptie van vis bijzonder gunstig kan zijn voor de slaap en de cognitieve functies van kinderen. Het is belangrijk dat ze een evenwichtig eetpatroon hebben. Zelfs al zetten ouders maar een keer per week vis op tafel, dan nog kan het een verschil maken op lange termijn." Die resultaten gelden trouwens evengoed voor volwassenen, is Raine nog van mening.

 

 

Door flb