Dimitri Van den Bergh verliest kwartfinale na thriller op PDC WK Darts, maar krijgt lof van tegenstander

Bron © Belga

Dimitri Van den Bergh (PDC-43) is er vrijdag in het Alexandra Palace van Londen net niet in geslaagd zich voor de halve finales van het PDC wereldkampioenschap darts te plaatsen. De 23-jarige Antwerpenaar moest met 5-4 de duimen leggen voor de 27-jarige Engelsman Rob Cross (PDC-20). De setstanden waren 3-0, 3-2, 2-3, 3-2, 3-0, 0-3, 1-3, 1-3 en 3-1. “De beste speler heeft eerlijk gezegd verloren”, vertelde Rob Cross na afloop aan de Engelse TV-zender Sky.

“De beste speler heeft eerlijk gezegd verloren”, strooide Rob Cross dus na afloop met lof voor onze 23-jarige landgenoot. “Ik weet niet wat waarom, maar ik speelde niet mijn beste wedstrijd. Deze man dwong me tot het uiterste. Hij is echt een goeie gast. Binnen een paar jaar zal hij iets speciaal bereiken”, klonk het bij de 27-jarige Cross.

“Ik stond 4-1 achter, maar ik bleef erin geloven. Het is niet voorbij tot de vijfde set erop zit, zeiden ook mijn vader en manager”, deed Dimitri Van den Bergh zijn relaas. “Ik genoot van de situatie en ik keek naar de foto’s van mijn broertjes op mijn darts. Ik bleef erin geloven en bleef mijn droom najagen”, aldus de Dream Maker. “Maar uiteindelijk lukte het net niet.”

“Wat mijn ambitie is voor 2018? Gewoon blijven doen wat ik nu doe en een betere ranking behalen. In januari zit ik in Australië, omdat mensen me daar blijkbaar darts willen zien spelen. Dat kan ik zelf maar met moeite geloven. Ik wil tot slot nog het publiek bedanken, jullie waren fantastisch”, sloot Van den Bergh het interview af. En vervolgens had hij ook nog zijn alombekende dansje in petto voor een uitzinnig Alexandra Palace.

Snel achtervolgen

Van den Bergh moest al snel achtervolgen tegen de hoger geklasseerde Rob Cross. De eerste set ging naar de Engelsman, in de tweede set haalde de Dream Maker zijn eerste leg wel binnen tegen Cross. Dat mocht uiteindelijk niet baten, ook set twee ging naar Cross.

In set drie zette Dimitri Van den Bergh de remonte in. Met zijn eerst 180 van de wedstrijd kreeg hij de handen op elkaar in het Alexandra Palace, uiteindelijk zou Van den Bergh ook de derde set binnenhalen met een dubbel 20.

Op het einde van set 4 gooide Van den Bergh in drie pogingen naast de dubbel 10. Een dure misser, zou blijken, want zo kon Cross uitgooien en de stand op 1-3 zetten. Cross stoomde daarna door tot 1-4 en had nog één set nodig om de kwartfinale te winnen en zich te plaatsen voor de halve finale...

… maar Van den Bergh beet zich vast en gaf helemaal niet op. Van 1-4 ging het in no time naar 3-4 en uiteindelijk zelfs 4-4. Comeback Kid Van den Bergh sleepte zo een beslissende negende en laatste set uit de brand, maar daarin moest hij uiteindelijk het onderspit delven. 5-4 en Cross naar de halve finale, maar die feliciteerde na afloop zijn tegenstander door zijn sterke wedstrijd.

Om een plaats in de finale neemt Cross het zaterdag in een best of 11 op tegen de winnaar van het duel tussen de Nederlanders Michael van Gerwen (PDC-1) en Raymond van Barneveld (PDC-9). In de andere halve finale staat de Welshman Jamie Lewis (PDC-46) tegen de winnaar van de partij tussen de Schot Gary Anderson (PDC-3) en de Engelsman Phil Taylor (PDC-6).

Het was de derde WK-deelname voor Van den Bergh. Twee jaar geleden ging hij er in de tweede ronde uit, vorig jaar in de eerste. Eind november kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de jeugd (-23).

    Meest recent