Sensatie op WK darts: Van Gerwen uitgeschakeld na zinderende halve finale, Cross neemt het op tegen afscheidnemende Taylor

Bron © BELGA
  • Van Gerwen baalt: hij zal zijn titel niet verlengen.

Een verrassing van formaat op het WK darts: topfavoriet en titelverdediger Michael van Gerwen (PDC-1) is uitgeschakeld. De Nederlander ging in een razend spannende halve finale onderuit na een sudden death tegen Rob Cross (PDC-20). Cross is zo de verrassende tweede finalist van het WK. Eerder op de avond plaatste de afscheidnemende recordkampioen Phil Taylor (PDC-6) zich al voor de finale door de Welshman Jamie Lewis (PDC-46) met 6-1 te verslaan.

Van Gerwen had tijdens het toernooi al enkele tekenen van zwakte getoond. Met name zijn landgenoot Raymond van Barneveld, de wereldkampioen van 2007, toonde in de kwartfinale dat Mighty Mike niet onaantastbaar was. De ervaren Van Barneveld verzuimde om te profiteren van die kans. Voor Cross, 'slechts' nummer twintig van de wereld, kondigde zich een buitenkans aan: hij had in de kwartfinale nipt onze landgenoot Dimitri Van den Bergh afgeweerd en leek helemaal niet onder de indruk van tweevoudig wereldkampioen Van Gerwen.

Cross won de eerste set en beide heren maakten er nadien een ongelooflijk spannend schouwspel van. Wanneer de één op voorsprong kwam, maakte de ander onmiddelijk weer gelijk. Zo kwam het bij een tussenstand van 5-5 in de sets uiteindelijk tot een allesbeslissende elfde set. Ook daarin gaven Cross en Van Gerwen elkaar geen ruimte: beide heren wonnen vijf legs, hoewel Van Gerwen al vijf matchdarts verprutste. Het elfde en allerlaatste leg van de elfde set zou dus over de wedstrijd beslissen. Die allesbeslissende leg bleek een prooi voor Cross, hoewel zowel de Engelsman als Mighty Mike enkele matchdarts misten. Cross trof dan toch als eerste raak met een matchdart, waardoor het 6-5 werd in de sets en de killer van Dimitri Van den Bergh het maandag dus in de finale mag opnemen tegen legende Phil Taylor.

De 57-jarige Taylor, die na het WK met pensioen gaat, had zich eerder op de avond al geplaatst tegen de eveneens zeer verrassende Jamie Lewis. Taylor verloor alleen de eerste set met 2-3. De volgende zes won hij met 3-2, 3-2, 3-1, 3-1, 3-2 en 3-2. The Power eindigde met een gemiddelde van 99,87 punten en een checkout-percentage van 52,63 procent. Taylor kan maandag voor de zeventiende keer wereldkampioen worden en zo door de grote poort zijn geliefkoosde sport vaarwel zeggen.

De 26-jarige Lewis bereikte het hoofdtoernooi van het wereldkampioenschap via de voorrondes. Voor dit jaar was hij nog nooit verder gekomen dan de tweede ronde in het hoofdtoernooi. Op dit WK was hij verantwoordelijk voor de uitschakeling van Peter Wright (PDC-2), de nummer twee van de plaatsingslijst.

    SPORT VOOR ABONNEES
    Meest recent