Tafeltennisser Cedric Nuytinck staat voor het eerst in top 50 wereldranglijst

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel -

Cedric Nuytinck maakt voor de eerste keer in zijn carrière deel uit van de top 50 in het tafeltennis. De 24-jarige Oost-Vlaming prijkt op de ranking van januari op plaats 42. “Ik hoop volgend jaar al in de top 30 te staan”, zegt Nuytinck, die als eerste Vlaming de top 50 haalt.

België had in de jaren ‘90 met wereldtopper Jean-Michel Saive, diens broer Philippe, Thierry Cabrera en Andras Podpinka vier vertegenwoordigers bij de beste 50. Met Belgisch kampioen Nuytinck krijgen zij nu opvolging. In vergelijking met de vorige ranking stijgt Nuytinck liefst 40 plaatsen. Hij ziet de sprong voorwaarts als een beloning voor zijn goede resultaten van afgelopen jaar.

“Ik heb in 2017 veel mooie resultaten neergezet”, zegt hij. “Mijn deelname aan de World Cup in Luik was het absolute hoogtepunt. Ik heb op dat sterk bezette toernooi toch mijn visitekaartje kunnen afgeven. Het EK teams is ook goed verlopen (derde plaats in tweede divisie voor België). Zelf heb ik toen maar één wedstrijd verloren. Mijn eerste Belgische titel was ook een feit in 2017. Ik was de topfavoriet en de verrassing was niet groot, maar ik ben toch blij dat ik die titel eindelijk heb gepakt. Na de World Cup was ik wel vermoeid. De Belgium Open was er eigenlijk al een beetje te veel aan. Ik heb daardoor moeten passen voor de toernooien in Duitsland en Zweden. Nu ben ik al volop aan het trainen voor het nieuwe seizoen. Ik heb weinig vakantie genomen om er te staan op het eerste toernooi van de World Tour in Hongarije.”

In januari trad het nieuwe mondiale rankingsysteem in werking. Het aantal gespeelde toernooien met de behaalde resultaten is belangrijk en de acht beste uitslagen van de afgelopen twee jaar worden in rekening gebracht. Daardoor stijgt Nuytinck van 82 naar 42. “Top 50 halen is gewoon fantastisch, maar hier stopt het niet voor mij. Ik kan nog veel progressie maken en mik volgend jaar op de top 30. Ik zal veel toernooien blijven spelen. Met het nieuwe systeem is dat ook noodzakelijk. Spelers die weinig spelen, kunnen een ferme duik nemen. Voormalig wereldkampioen Zhang Jike bijvoorbeeld staat nu pas op plaats 54. Hopelijk volgen er nu ook meer wedstrijden tegen toppers, vermits zij nu meer moeten spelen om hun ranking te behouden.”

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest vindt van 16 tot 21 januari het eerste WT-toernooi van het jaar plaats. Van Belgische zijde zullen Cedric Nuytinck, Robin Devos, Laurens Devos, Florent Lambiet, Lauric Jean en Martin Allegro bij de mannen deelnemen. Lisa Lung, Margo Degraef en Nathalie zijn van de partij bij de vrouwen.

    Meest recent