Nieuw negatief advies voor Eurostadion, Ghelamco reageert bitsig: “Actieve tegenwerking van overheden”

© Ghelamco

De Vlaamse administratie heeft voor de bouw- en milieuvergunning van het Eurostadion op parking C van de Heizel over de hele lijn een negatief advies gegeven. De Tijd kon het advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie, waarin twintig Vlaamse administraties zitten, inkijken.

(belga)

De hoofdreden voor het negatieve advies is dat projectontwikkelaar Ghelamco te creatief omspringt met de wettelijk toegestane maximale oppervlakte. Hij gebruikt volgens de administratie meer dan 100.000 vierkante meter voor zijn voetbalgerelateerde activiteiten, dubbel zoveel als de toegestane 50.000 vierkante meter.

Een tweede struikelpunt is de mobiliteit. Ghelamco geeft volgens de administratie onvoldoende garanties om een verkeersinfarct op de Brusselse ring te vermijden

Eind januari

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) moet op basis van het advies uiterlijk eind januari beslissen over de vergunning voor het geplande stadion op parking C. In theorie kan Schauvliege het negatief advies naast zich neerleggen, maar ze kan bijna niet anders dan het Eurostadion kelderen, zeker omdat coalitiepartner N-VA tegen het project is gekant.

In dat geval is het voor Ghelamco terug naar af. De projectontwikkelaar kan een nieuwe vergunning voor een kleiner project aanvragen, maar de vraag is of dat commercieel interessant is.

Ghelamco: “Bepaalde overheden en instanties werken procedure actief tegen”

De projectontwikkelaar laat weten dat hij een eerste aanvraag had ingetrokken vanwege de buurtweg die nog over Parking C zou lopen. Die vermeende buurtweg werd onlangs trouwens definitief afgeschaft, zodat dit euvel eindelijk van de baan is, benadrukt Ghelamco. Bij de nieuwe aanvraag werd het project gewijzigd en verkleind, rekening houdend met de eerdere opmerkingen en adviezen, en werd de procedure van de omgevingsvergunning gevolgd, waardoor het dossier op Vlaams niveau wordt beoordeeld.

Ghelamco betreurt dat er tijdens de procedure adviezen gelekt zijn zonder duiding en context, en dat sommige beleidsmakers negatieve standpunten innemen terwijl de procedure nog loopt. Het bedrijf vindt het bovendien betreurenswaardig dat het tijdens de hoorzitting niet over alle gegevens beschikte om deze te kunnen toelichten aan de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie. “De gemeente Grimbergen liet na om tijdig een kopie over te maken van de uitgebrachte bezwaarschriften”, klinkt het. “Het is een spijtige vaststelling dat bepaalde overheden en instanties dan ook tijdens de procedure actief gaan tegenwerken hoewel de procedure net in alle onafhankelijkheid en correctheid moet doorlopen worden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten