Marcel Vanthilt over zijn allereerste soloplaat, die hij schreef na een zwaar ongeval: “Die tijd kan ik nuttig besteden”

Foto: ISOPIX

Zijn allereerste soloplaat kondigde Marcel Vanthilt (60) vorige maand al aan, nu heeft het beestje ook een naam. CA$HCA$H verschijnt in maart, en dat is geen dag te laat voor Vanthilt. “Het idee zit al jaren klaar, maar het was zoeken naar een vrij moment”, vertelt hij. “De trigger kwam pas vorig jaar. Ik was thuis van de trap gedonderd en hield daar een gebroken arm, vier gebroken ribben, een klaplong en een lelijke hoofdwonde aan over. Bijna twee maanden was ik out. Goed, dacht ik, die tijd kan ik nuttig besteden.” (lacht)

Vanthilt dook in de studio met ­onder meer Serge Feys (T.C. Matic, Arno) en DJ 4T4 van ’t Hof van Commerce. Nog deze maand volgt een eerste single: Gouden Cadillac. Die verraadt geen bruuske breuk met Arbeid Adelt!, Vanthilts absurde electro-project. Het nummer klinkt wel melodieuzer dan wat we van hem gewoon zijn. “De nummers zitten in hetzelfde straatje als Arbeid Adelt!, zij het zonder de compromissen die ik soms met de rest van de band moet maken. Ik heb even geen zin in democratie. Dus verwacht je aan stevig spul met veel synthesizers en dissonant lawaai. Een popplaat wordt het zeker niet. Het kan me zelfs niet schelen wat de radio ervan denkt.”

Voor Vanthilt ligt de focus nu volledig op zijn soloproject. “Op televisie heb ik laatste jaren zowat alles gedaan wat kon, en ik wil even niet afhankelijk zijn van de agenda van Arbeid Adelt!. Daarom ben enorm tevreden dat die soloplaat eraan komt. En geloof me, het zal niet de laatste zijn. Bij mijn ongeval besefte ik dat ik evengoed dood had kunnen zijn. Dat deed me alles op een rijtje zetten, en muziek stond op één.”

Vanthilt start op 17 februari met de try-outs voor zijn liveshow in thuisgemeente Leopoldsburg. In februari volgt een tweede single, CA$HCA$H ligt op 23 maart in de rekken.

Door dvg