Traditionele verkoop van varkenskoppen? Hier worden ze steeds meer vervangen door groenten en pralines

Johan Lambrechts van het organiserende Davidsfonds mocht in het verleden de varkenskoppen overhandigen aan de meestbiedende. Foto: ggr

Rotselaar -

De gemeenschap van Rotselaar viert op zaterdag 13 januari weer het feest van Sint-Antonius, waar elk jaar varkenskoppen verkocht worden aan de hoogste bieder. Maar de laatste jaren wordt de varkenskop steeds vaker vervangen door groenten of zelfs pralines in de vorm van varkenskoppen.

Volgens de geschiedenisboeken gaf Hertog Jan van Brabant in 1477 de toelating aan Rotselaar om de Sint-Antoniusoffergaven te verkopen. De traditie bleef in ere tot 1957 en werd in 1968 opnieuw in het leven geroepen. De jongste jaren zijn het de Landelijke Gilde en het Davidsfonds die instaan voor de organisatie van het feest van ‘Toon met zijn verken’. De traditie wil dat de boeren tijdens de mis varkenskoppen offeren die daarna aan het kerkportaal per opbod verkocht worden. Vroeger was er ook nog een beeweg van Sint-Antonius, maar die is net als de processies al een tijdje afgeschaft. Ook het aantal geofferde varkenskoppen is fel verminderd.

“In de plaats daarvan worden nu meer groenten en fruit, pralines in de vorm van varkenskoppen en geschenkjes allerhande geofferd en verkocht. De varkenskoppen die tot tweehonderd euro per stuk verkocht worden gaan dikwijls naar de plaatselijke politici. Die zoeken dan iemand die het aloude recept kent om de kopjespotjes te vullen”, zegt Johan Lambrechts van het Davidsfonds.

De eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk met pastoor Kastekkere en het zangkoor Sint-Cecilia blijft dit jaar behouden op zaterdagavond 18 uur. Na de mis worden op het kerkplein de offergaven per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar Katrien Ghoos en het UNICEF Kinderfonds. Katrien ruilde Wezemaal voor een leven ergens in Afrika of Azië. Momenteel werkt ze in Islamabad (Pakistan).

Door guido govaerts
  • VOOR ABONNEES