Pollenseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen

© BELGA

Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen. Sinds begin deze maand worden er al stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten, terwijl dat normaal pas eind januari, begin februari gebeurt.

smya

“De katjes van de els en de hazelaar zijn al in december gevormd en sinds begin dit jaar al meten we het stuifmeel in de lucht”, zegt Marijke Hendrickx, diensthoofd mycologie & aerobiologie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “Het is nog niet zo veel – een tiental korrels per kubieke meter lucht – maar het seizoen komt wel op gang.”

Wie heel gevoelig is, kan nu al symptomen van pollenallergie hebben. De “kritische drempel” bedraagt tachtig korrels per kubieke meter lucht. Dan krijgen de meeste mensen die allergisch zijn ook symptomen.

In de praktijk zien allergologen dat het pollenseizoen tegenwoordig langer duurt. “Het start vroeger en het eindigt later”, zegt allergoloog Didier Ebo van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Mensen hebben soms allergische klachten van februari – en dit jaar dus mogelijk januari – tot augustus.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten