Matthias Schoenaerts en Peter Van Den Begin genomineerd voor Belgische filmprijs

© Simon Mouton

De Vlaamse acteurs Matthias Schoenaerts en Peter Van Den Begin zijn genomineerd voor een ‘Magritte du Cinéma’ in de categorie beste acteur. Dat hebben de organisatoren van het evenement donderdag bekendgemaakt. Les Magrittes du Cinéma, de filmprijzen van Franstalig België, zullen op 3 februari worden uitgereikt.

Schoenaerts is genomineerd voor zijn hoofdrol in de film ‘Le fidèle’, terwijl Van Den Begin de nominatie in de wacht heeft kunnen slepen als hoofdrolspeler in ‘King of the Belgians’. Zij gaan de strijd aan met Jérémie Renier (Amant double) en François Damiens (Otez-moi d’un doute).

In de categorie beste actrice zijn er geen Vlamingen genomineerd. Kleppers als Emilie Dequenne (Chez nous) en Cécile de France (Otez-moi d’un doute) gaan er de concurrentie aan met Lucie Debay (King of the Belgians) en de Canadees-Australische Fiona Gordon (Paris pieds nus).

© BELGA

Voor de beste film zijn er dan weer vijf genomineerden: ‘Chez nous’ (Lucas Belvaux ), de deels Vlaamse prent ‘Dode hoek’ (Nabil Ben Yadir), ‘InSyriated’ (Philippe Van Leeuw), ‘Noces’ (Stephan Streker) en ‘Paris pieds nus’ (Dominique Abel en Fiona Gordon). Overigens bestaat er ook een categorie voor de beste Vlaamse film. Daar zal de award worden uitgereikt aan ‘Cargo’ (Gilles Coulier), ‘Home’ (Fien Troch), ‘King of the Belgians’ (Peter Brosens en Jessica Woodworth) of ‘Le fidèle’ (Michaël R. Roskam).

Vlamingen gaan wel vaker met belangrijke prijzen aan de haal bij de ceremonie voor de Magritte du cinéma. Zo werden in 2016 Wim Willaert en Veerle Baetens bekroond als respectievelijk beste acteur en beste actrice. De toenmalige minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Joëlle Milquet, gaf toen nog aan daar “onthutst” over te zijn.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook